Делегація Ірану вирушає в Москву для переговорів щодо ядерної програми

17 червня 07:39

Іран наполягає на визнанні його права розвивати ядерну програму і закликає зняти введені проти нього санкції. Як очікується, сторони розглянуть питання про виробництво 20%-вого збагаченого урану.

 

Делегація Ірану на чолі з Саїдом Джалілі сьогодні вирушила до Москви для проведення переговорів з представниками шести світових держав у зв'язку з іранською ядерною програмою.

Дводенні переговори між іранською делегацією і представниками Великобританії, Китаю, Франції, Німеччини, Росії і США розпочнуться в понеділок.
Іран наполягає на визнанні його права розвивати ядерну програму і закликає зняти введені проти нього санкції. Світові держави прагнуть домогтися від влади Ірану дозволу на відвідування інспекторами МАГАТЕ військового комплексу Парчін поблизу Тегерана, де, як припускають західні розвідслужби, Іран проводить розробки ядерної зброї.
Як очікується, сторони розглянуть питання про виробництво 20-процентного збагаченого урану. Тегеран стверджує, що його ядерна програма служить виключно мирним цілям.
Зазначимо, раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія завжди підтримувала право Ірану на мирне використання атомної енергії і перебуває в постійному контакті з Тегераном щодо іранської ядерної проблеми.
Нагадаємо, в листопаді минулого року МАГАТЕ повідомило, що Іран вів розробки ядерної зброї. Країни Заходу ввели проти Ісламської республіки нові санкції, на що Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку.
У квітні почалися нові переговори з іранської проблеми. Як повідомляли ЗМІ, Вашингтон вимагає, щоб Іран негайно закрив і потім демонтував новий ядерний об'єкт Форду. У свою чергу Махмуд Ахмадінеджад заявив, що Ісламська республіка продовжить розвиток сфери ядерних технологій, навіть якщо проти неї виступить весь світ. !zn
Читайте також: