Данські правозахисники не вірять у справедливе рішення суду у справі Тимошенко

10 жовтня 10:58

Данський Гельсінський комітет із прав людини провів юридичний моніторинг в Україні.

 

Звіт, текстом якого володіє ZN.UA, базується на результатах слідства і судових проваджень, відкритих проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, екс-голови МВС Юрія Луценка, колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка і колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE

При цьому правозахисники наголошують, що їхні висновки не залежать від вироку Ю.Тимошенко, який планується оголосити у вівторок, 11 жовтня, а вказують на проблеми в українській системі правосуддя.

Експерти комітету заявляють, зокрема, що головуючий у справі проти Ю.Тимошенко суддя Родіон Кірєєв дуже молодий, працював в якості судді протягом двох років і ще не отримав постійного призначення. Його призначення через 3 роки має бути затверджено Верховною Радою, в якій домінують партії, опозиційні до Ю.Тимошенко. На думку експертів, малоймовірно, що суддя був обраний для справи випадково і є незалежною та незаангажованою особою.

Окрім того, правозахисники відзначають, що лише 0,2% обвинувачених прокуратурою фактично виправдані у українських судах. У реальному житті, на їхню думку, це означає відсутність презумпції невинності і те, що судова система не функціонує як неупереджений і незалежний контролер виконавчої влади.

У документі також йдеться про те, що обвинувальний висновок стосується порушення Ю.Тимошенко статті 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу, багато формулювань якої може бути інтерпретовано під кожен конкретний випадок, оскільки вони беруть початок ще за часів Радянського Союзу, коли поняття «влада» і «службові повноваження» відрізнялися від сьогоднішніх.

На думку правозахисників, несправедливими є і умови праці адвокатів Ю.Тимошенко відповідно до вимог Європейської конвенції з прав людини.