Данилишин хоче повернутися в Україну

14 сiчня 18:41

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин має намір довести свою правоту і повернутися в Україну. Про це політик сказав в інтерв'ю "Радіо" Свобода"" після того як був звільнений за рішенням міського суду столиці Чехії.

 

"Я завжди мав намір повертатись в Україну. Я думаю, що я доведу свою правоту і свою невинність щодо звинувачень, які проти мене висловлені", - сказав він.

"Те, що проти мене звинувачення безпідставні, випливає з чинного законодавства, прийнятого в Україні, яке діяло в період 2008-2010 років", - зазначив Данилишин.

Екс-міністр підкреслив, що він як міністр економки "не порушував законодавства і завжди був законослухняним громадянином".

"Те, що порушено проти мене є, на мій погляд, політичним звинуваченням і переслідуванням за мої політичні переконання, які я висловлював, будучи міністром економіки", - заявив Данилишин.

Колишній міністр вважає, що надання йому політичного притулку є цілком зрозумілим кроком чеської сторони.

"Якщо я був на посаді міністра економіки, то, відповідно до закону "Про Кабінет міністрів", посада міністра взагалі є політичною, і те, що я був політичним діячем, це однозначно", - заявив Данилишин.

Екс-чиновник уточнив, що планував жити в Празі і займатися "науковою діяльністю, діяльністю у сфері економічної політики, діяльністю у галузі міжнародної економіки".

Нагадаємо, 13 січня Чехія надала політичний притулок Богдану Данилишину.

Раніше, в серпні 2010 року Данилишин був оголошений у внутрішньодержавний і міжнародний розшук. 19 жовтня його затримали на території Чехії на основі запиту в Інтерполі.

Генпрокуратура розслідує щодо Данилишина кримінальну справу, порушену за фактом заподіяння ним збитку державі на 4,5 мільйона гривень при узгодженні ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» застосування процедури закупівлі в одного учасника.

Українська опозиція вважає арешт Данилишина переслідуванням з політичних мотивів. Він був міністром в уряді Тимошенко з 2007 по 2010 роки. 26 жовтня партія ВО «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко звернулися до керівництва Чехії з проханням надати політичний притулок Данилишину.

За матеріалами: Радіо "Свобода"