Данилишин готовий повернутися до України

23 сiчня 08:07

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин, який перебуває у Чехії, не виключає, що може повернутися до України.

 

«Я готовий повернутися до України, коли Україна буде державою, де судова система буде незалежною, де людина і громадянин зможе повноправно захистити всі свої права, і коли світ визнає Україну демократичною країною, а не країною з обмеженою демократією, яка є зараз», - cказал він.

«Я хочу, щоб це відбулося найближчим часом. І думаю, на все воля Божа», - додав він.

Він зазначив, що зараз у різних країнах Європи вже 12 українців, відомих колишніх і теперішніх, подали заявки на систему міжнародного захисту.

«Якщо Янукович бачить себе президентом усієї України, пора вже реально оцінити ситуацію, формувати національний консенсус і думати про Україну майбутнього», - сказав він.

«Я вважаю, що справжня влада в Україні багато програла у тому, що почала політичні репресії проти своїх колишніх опонентів. Окрім того, що було порушено так званий баланс еліт, влада втягнула себе у цілу низку проблем, які доведеться вирішувати ще не один рік. Окрім того, вона загнала себе у глухий кут, з якого я не бачу виходу", - додав він.

Він зазначив, що у Чехії він намагається об'єднувати і політичну, і наукову діяльність.

«Я пишу книжки, читаю лекції, працюю з багатьма політиками, членами Європейського парламенту, представниками багатьох політичних сил різних країн. Тому цей чеський період - це період самовдосконалення, самоорганізації, підготовки до нових дій, які будуть уже в межах України», - розповів він.

Нагадаємо, у серпні 2010 року Данилишина було оголошено у міжнародний розшук за обвинуваченням у завданні державі збитків на 13,9 мільйона гривень. У серпні 2010 року Данилишина було оголошено у внутрішньодержавний і міжнародний розшук. 19 жовтня його затримали на території Чехії на основі запиту в Інтерполі.

Генпрокуратура розслідує щодо Данилишина кримінальну справу, порушену за фактом заподіяння ним збитку державі на 4,5 мільйона гривень при узгодженні ДП «Міжнародний аеропорт „Бориспіль“ застосування процедури закупівлі в одного учасника. Українська опозиція вважає арешт Данилишина переслідуванням з політичних мотивів.

Він був міністром в уряді Тимошенко з 2007 по 2010 роки.
26 жовтня партія ВО «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко звернулася до керівництва Чехії з проханням надати політичний притулок Данилишину.

14 січня Богдан Данилишина було звільнено у Чехії з-під варти у зв'язку з наданням йому статусу політичного біженця.

18 січня Глава прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко заявив, що, незважаючи на надання Чехією екс-міністру економіки України Богдану Данилишину політичного притулку, Генеральна прокуратура України не має наміру закривати проти нього кримінальну справу.

Читайте також:

Данилишин не виключає своєї участі у парламентських виборах

Данилишин очолив «Українську європейську перспективу» у вигнанні

Данилишин: Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%