ЦВК не може провести вибори у проблемних округах без спеціального закону

14 лютого 17:25

Перевибори у п'яти округах, де у представників опозиції вкрали мандати, провести не можна через прогалини у законодавстві.

 

Проведення повторних виборів у п'яти так званих "проблемних" округах в даний час неможливе. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал на зустрічі з представниками дипломатичних місій ЄС і США в Україні, повідомляє прес-служба ЦВК.

Шаповал зазначив, що ЦВК могла б провести ці вибори вже у березні 2013 року. "Однак для цього необхідно було створити для нас юридичний інструментарій, і з цією метою внести до чинного закону "Про вибори народних депутатів України" окремий спеціальний припис, або прийняти з такого приводу спеціальний закон. Однак, на жаль, сьогодні відповідна прогалина у законі існує, що робить неможливим проведення відповідних виборів".

Пыд час зустрічі з дипломатами обговорювалося також рішення Вищого адміністративного суду України про позбавлення депутатських повноважень Павла Балоги і Олександра Домбровського.

Шаповал зазначив, що сьогодні рішення ВАСУ про визнання недостовірними результатів виборів в округах 11 і 71 фактично не існує. "Замість цього є лише кілька фрагментів відповідного документа, автори якого, як мені здається, проявили неабияку професійну сміливість. Аналіз цих фрагментів не дозволяє зрозуміти, що повинна робити Центральна виборча комісія. Але, зрозуміло, що ЦВК уповноважена діяти лише на підставі закону", - сказав він.

"Крім того, мені важко уявити, що ЦВК може ігнорувати приписи Конституції України, зокрема, її статті 81, де визначено перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України. Перелік таких підстав у Конституції закритий, а сама Конституція не передбачає можливості їх доповнення з будь-яким судовим рішенням. Сподіваюся, ситуація певною мірою проясниться, коли буде можливість ознайомитися з мотивувальною частиною відповідного документа". !zn

Читайте також:

Голова ЦВК закликав відмовитися від мажоритарної системи

Голова ЦВК Шаповал заявив, що у членів комісії совість чиста

Опозиція хоче відмовитися від перевиборів у проблемних округах

Від підтримки Засухи на довиборах може відмовитися навіть Партія регіонів