Чорновіл: Міністра Криму повинна призначати Рада республіки, а не Янукович

08 листопада 07:04

Узгодження президентом Віктором Януковичем призначення екс-міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова головою ради міністрів доводить, що Конституція - абсолютно зайвий бюрократичний документ для нинішньої влади, заявив народний депутат, член парламентської групи «Реформи заради майбутнього» Тарас Чорновіл.

 

Т.Чорновіл підкреслив, що за конституційними нормами голова ради міністрів Криму призначається і звільняється Верховною Радою АРК за погодженням з президентом.

«Я думаю, що просто вже не враховується Конституція, як абсолютно зайвий бюрократичний документ для нинішньої влади. Я думаю, що потім, завтра, це трохи підправлять - хтось підкаже про некоректність подій, буде висунення, здійснене кримським парламентом, після цього Янукович поставить під ним свій підпис, і нібито попередню позицію Януковича, його фактично вже затвердження Могильова на посаді голови ради міністрів (АР Крим) буде тихенько завуальовано, ніби його не було. Але насправді черговість абсолютно зломлена», - вважає Т.Чорновіл.

Т.Чорновіл зазначив, що такі дії з боку президента - це повне руйнування самого змісту автономії і колосальна зневага до регіональної політики як такої, коли все керівництво Криму робиться «макіївським».

«Крим повинен висувати своїх людей, тільки у крайніх випадках, коли є особлива недовіра, на деякі ключові посади можуть висуватися люди, яким довіряє спеціально президент, але не інакше. Тобто тут повністю понівечено цей момент», - зазначив В.Чорновіл.

«Приймуть - не приймуть?.. Приймуть, нікуди не подінуться - тихенько приймуть, і тихенько майже одноголосно всі проголосують», - підкреслив політик.

Також Т.Чорновіл відзначив, що дуже небезпечним чинником для безпеки півострова є відносини А.Могильова з меджлісом кримських-татар - він може ввести у Крим реальні екстремістські угруповання.

«Інша річ, я дуже боюся, що А.Могильов, який вміє створювати безлад, створювати хаос і будити ненависть, розбурхує дуже небезпечний фактор - його війна проти меджлісу кримських татар, очевидно, буде впиратися на ваххабітські певні групи, з цього приводу є вже серйозні підозри. Я дуже боюся, що саме А.Могильов введе до Криму реальні екстремістські угруповання, які можуть загрожувати безпеці в майбутньому», - зазначив Т.Чорновіл.

Т.Чорновіл переконаний, що у своїй політиці на посаді голови Радміну АРК А.Могильов почне вести лінію, абсолютно протилежну лінії екс-прем'єра автономії Василя Джарти.

«Давайте пригадаємо, коли був В.Джарти, його спочатку справді не сприймали, але він вник у суть, я дуже давно його знаю, знаю з 2004 року прекрасно. Він шукав відносини, і він знімав проблеми поступово - це було важко, він був людиною досить жорсткою. Першими, кого він зробив своїми ворогами, і хто його почав з'їдати - абсолютно антидержавні сили з проросійських організацій, місцеві російські козачки проти нього хотіли робити бунти. Я думаю, що А.Могильов зараз почне вести лінію, абсолютно протилежну лінії В.Джарти», - переконаний Т.Чорновіл.

«Я думаю, що єдине, в чому він буде продовжувати з ліній Джарти - це нівелювати, і по суті, розмивати і ліквідувати місцеву кримську еліту. У чомусь, може, це й добре, хоча там, окрім бандитських еліт, були певні регіональні лідери, які мали не сепаратистський характер, а все-таки місцевий патріотизм. Я думаю, що їм і місцевому бізнесу буде дуже несолодко», - додав Чорновіл.

Як повідомлялося, раніше стало відомо, що президент погодив кандидатуру А.Могильова на пост глави Радміну Криму. При цьому своїм указом В. Янукович звільнив А.Могильова від крісла глави МВС.