Чоловік Тимошенко пов'язав вбивство Щербаня з президентством Януковича

11 лютого 12:03

Олександр Тимошенко вважає, що істину у вбивстві Щербаня слід шукати в біографіях "мільярдерів з донецькою пропискою".

 

Олександр Тимошенко впевнений, що його дружина Юлія Тимошенко не має ніякого стосунку до вбивства народного депутата і бізнесмена Євгена Щербаня у 1996 році. На його думку, мотиви вбивства Щербаня слід шукати у біографіях донецької еліти.

"Історія нашої країни була б іншою, якби лідер Ліберальної партії Євген Щербань був живий - тому що Янукович не був би президентом, а Ахметов не займав би 38-му сходинку в рейтингу найбагатших людей світу за версією Bloomberg", - заявив Олександр Тимошенко в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

Він звернув увагу, що підставою для поновлення кримінального провадження у справі про вбивство Щербаня стала заява його сина Руслана про нібито причетність Тимошенко.

"Руслан Щербань проходив у цій кримінальній справі як свідок і давав свідчення на досудовому та судовому слідстві (у 2003 році – прим. ред.). Проте ніяких свідоцтв про причетність Тимошенко він не давав, її ім'я взагалі не звучало", - зазначив чоловік екс-прем'єра.

На його думку, показово, що заява Руслана Щербаня проти Юлії Тимошенко з'явилася після того, як на початку 2012 року він сам став фігурантом історії з вбивством на полюванні в Донецькій області.

"Нові обставини Руслан Щербань "раптово згадав" після того, як опинився на гачку у влади. Щоб врятувати свою шкуру і не відповідати за загибель людини, Руслан Щербань став відпрацьовувати сценарій режиму Януковича щодо знищення Юлії Тимошенко", - упевнений Олександр Тимошенко.

- Тарута розповів, що Тимошенко і Щербань залагодили конфлікт за 10 місяців до вбивства

На питання, чи слід допитувати у цій справі впливового донецького бізнесмена Ріната Ахметова, Тимошенко відповів, що допитувати слід усіх, починаючи з президента Віктора Януковича.

"На мою думку, треба допитувати всіх, починаючи з Януковича. Всіх, хто став володарем бізнес-імперії Щербаня. Громадськість також повинна дізнатися правду про сотні загублених душ, про бізнес-біографії сьогоднішніх мільярдерів з донецькою пропискою", - сказав він.

Олександр нагадав, що коли в 1998 році в СІЗО Донецька загадково помер ватажок "банди Кушніра" - Євген Кушнір, причетний до замовних вбивств Щербаня і президента клубу "Шахтар" Ахатя Брагіна - посаду прокурора Донецької області займав Віктор Пшонка, а губернатором був Віктор Янукович.

"Власники Індустріального союзу Донбасу Ахать Брагін і Євген Щербань були вбиті з інтервалом в один рік. Брагін, крім ІСД та інших підприємств, володів також футбольним клубом "Шахтар". Хто став власниками імперії Щербаня-Брагіна не секрет - у них партквитки Партії регіонів і високі посади у владі", - підкреслив він.

"На тлі стрімкого, після вбивства Євгена Щербаня, політичного і кар'єрного зростання Віктора Януковича всі заяви чинної влади про якісь мотиви з боку Юлії Тимошенко виглядають абсурдними. Оскільки більшість підприємств Щербаня і його партнерів перейшли до представників чинної влади, а не до Тимошенко. Мотив вбити конкурентів і заволодіти бізнесом був у них, а не у неї. Ось де треба шукати істину в справі Щербаня", - резюмував Олександр Тимошенко.

Нагадаємо, чоловік Тимошенко більше року тому виїхав з України і оселився в Чехії. Рішення про вимушену еміграцію прийняла сімейна рада - нібито щоб знизити тиск на Юлію Тимошенко через членів її сім'ї.

Втім, самій Тимошенко це не допомогло. 18 січня представники Генпрокуратури вручили Тимошенко офіційне повідомлення про те, що її разом з Павлом Лазаренком підозрюють в організації умисного вбивства Євгена Щербаня.

За версією слідства, Тимошенко і Лазаренко замовили вбивство Щербаня в угруповання кілерів через неможливість поділити ринок газу в Донецькій області. Якщо провина Тимошенко буде доведена, їй загрожує довічне ув'язнення. !zn

Читайте також:

Кучма впевнений, що Тимошенко не замовляла вбивство Щербаня

Опозиція хоче разом з вбивством Щербаня розслідувати смерть Кушнарьова

Генпрокуратура знайшла живих свідків у справі про вбивство Щербаня

У справі Щербаня немає доказів того, що кілера оплачували Тимошенко або Лазаренко, - адвокат