Чилійські студенти захопили парламент і домоглися обіцянки реформ (відео)

21 жовтня 06:39

Кілька десятків студентів, які вимагають від влади доступної і безкоштовної освіти, увірвалися до будівлі Національного конгресу (парламенту) Чилі у столиці країни Сантьяго.

 

Студенти проникли до будівлі конгресу під час обговорення бюджету на освіту на наступний рік. Парламентарії, які брали участь у перемовинах, пообіцяли студентам «терміново» розробити проект конституційної реформи, що дозволяє проведення референдуму з питання вирішення ключових соціальних проблем Чилі, особливо - освіти.

Після перемовин з парламентаріями протестувальники з піднятими руками вийшли на вулицю, де їх посадили до поліцейських машин і доставили до комісаріату. Влада стверджує, що молодих людей буде відпущено додому після перевірки документів. З боку сил правопорядку в операції зі звільнення парламенту від протестуючих брали участь більше 80 карабінерів.

Історична будівлі Конгресу, яку розташовано у столиці, використовується для проведення засідань парламентських комісій та деяких інших процедур. Основна будівля парламенту знаходиться у місті Вальпараїсо, у 125 кілометрах від столиці.

Захоплення чилійського парламенту сталося через кілька годин після того, як поліція розігнала мітинг протесту біля законодавчих зборів міста Вальпараїсо.

За офіційними даними, навчання у чилійських університетах є одним з найдорожчих у світі. Багато студентів змушені брати кредит до 60 тисяч доларів, який потім виплачують довгі роки після отримання диплома. Студентські демонстрації у країні тривають уже близько півроку.