Через 14 років після розколу Народний рух України і Українська народна партія возз'єднаються

24 квiтня 10:18

Народний Рух України (НРУ) і Українська народна партія (УНП) готуються до об'єднання, яке завершиться протягом місяця.

 

Народний Рух України найближчим часом приєднається до Української народної партії.

"НРУ веде переговори з УНП, проте в якому форматі відбудеться об'єднання, я поки не можу сказати", - заявив голова НРУ Василь Куйбіда пише видання КоммерсантЪ-Украина.

Джерела, близькі до переговорів, повідомляють, що об'єднання пройде на базі НРУ. "Всі пам'ятають, що до розколу Руху у 1999 році обидві партії були єдиним цілим", - нагадав він.

Лідер УНП Юрій Костенко не підтвердив намір розпустити партію, відзначивши, що "об'єднана партія буде створена шляхом реорганізаційних процесів". За його словами, переговори знаходяться на завершальній стадії, і вже у другій половині травня буде оголошено про їхні результати.

В УНП заявили, що на 19 травня партія вже орендувала залу будинку культури і мистецтв Київського політехнічного інституту для проведення з'їзду. "Резервна дата з'їзду - 8 червня. На цей день ми також забронювали зал КПІ", - додало джерело.

Варто зазначити, що закон про політичні партії не передбачає можливості рівноправного злиття політичних сил. Цей процес може бути здійснено шляхом саморозпуску одного з учасників об'єднання і вступу його колишніх членів в лави іншої партії.

Нагадаємо, розкол у Русі стався у 1999 році, коли заступник голови НРУ Юрій Костенко і група його прихильників провели окремий з'їзд.

Це далеко не перша спроба керівництва НРУ і УНП об'єднати партії. З такими заявами їхні лідери виступають з 2002 року. Найближче до об'єднання вони підійшли у грудні 2006 року - тоді була підписана декларація про відновлення організаційної єдності двох партій. Однак перед президентськими виборами 2010 року партії знову розійшлися - НРУ виступив на підтримку Юлії Тимошенко, а УНП висунула в президенти свого лідера Юрія Костенка.

На парламентських виборах 2012 року представники УНП були включені до списку партії Віктора Ющенка "Наша Україна", а члени НРУ балотувалися за списком Батьківщини. !zn

Читайте також:

Помер відомий дисидент-шестидесятник, засновник Народного Руху Михайло Горинь

Юрій Костенко переобраний главою Української народної партії

Народний рух закликає спільно протидіяти режиму Януковича – Азарова