Чехія підтримала безвізовий режим ЄС із Україною

18 березня 04:55

Безвізовий режим відкриє двері для українських робітників, на яких у чеській промисловості існує "величезний попит".

 

Чехія підтримала пропозицію Європейської комісії щодо скасування візового режиму для громадян України. Чеський прем'єр-міністр Богуслав Соботка повідомив журналістам, що "це не представляє для Чехії ніякої небезпеки".

У свою чергу, міністр закордонних справ Чехії Лубомир Заоралек підкреслив, що Прага "підтримує прагнення країн – чи то Грузія, Україна або Туреччина – до візової лібералізації".

При цьому він нагадав, що такі країни повинні повністю виконати всі технічні вимоги.

"Це відкриє двері для українських робітників, на яких у місцевої промисловості існує величезний попит", – сказав прес-секретар Промислово-транспортного союзу Чехії Мілан Мостина.

На кінець січня кількість легально працючих у Чехії громадян України становило 106 тисяч осіб. На даний момент українці є найчисленнішою категорією мігрантів у Чехії – 23% від загального числа.

Читайте також: Клімкін розповів, від чого залежить надання Україні безвізового режиму

Нагадаємо, 18 грудня 2015 року Європейська комісія підтвердила готовність України до скасування віз до ЄС. ЄК дала позитивну оцінку звіту щодо виконання Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом. У документі йдеться про те, що Єврокомісія на початку 2016 року внесе законодавчу пропозицію щодо внесення змін до Регламенту ЄC. Рекомендації ЄК повинні затвердити Європарламент і Рада ЄС.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав, що Україна може отримати безвізовий режим з Євросоюзом в кінці літа – початку осені 2016 року. У свою чергу президент Порошенко у січні казав, щоукраїнці зможуть скористатися безвізовим режимом у другій половині 2016 року.