Чалий визнав, що Захід вимагає від України виконати всі домовленості щодо Донбасу одразу

10 липня 17:20

Посол України в США вважає, що виконання Мінських угод повинні йти паралельно, а не тільки Україною.

 

Під час переговорного процесу про врегулювання конфлікту в Донбасі Україна взяла на себе певні зобов'язання, і зараз проблема полягає в тому, що західні партнери наполягають на виконанні Україною всіх домовленостей одразу.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив посол України в США Валерій Чалий, відповідаючи на питання, чи всерйоз вірить Захід у те, що в нинішніх умовах реально провести демократичні вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей" - за всіма стандартами ОБСЄ.

"Але в нас є чітке розуміння, що без відведення техніки, без закриття кордону, через який уся ця техніка поставляється, без звільнення заручників складно уявити проведення якихось виборів. І коли ситуація заходить у глухий кут, то європейські партнери починають, так би мовити, стимулювати, щоб Україна була активнішою зі свого боку в імплементації Мінських угод. Навіть якщо якісь пункти не виконані Росією", - сказав Чалий.

Коментуючи зауваження про те, що Росією не виконаний жодний пункт Мінських угод, а також питання, чи не легше Заходу тиснути на Україну, ніж на РФ, Чалий зазначив, що Україна зараз взаємодіє з місією ОБСЄ і з усіма партнерами на порядок краще, ніж РФ.

Читайте також: І вічний "Мінськ"…

"Сьогодні ніхто не може сказати, що Україна не є договороспроможним і відповідальним партнером. Усі спроби показати, що саме Україна порушує Мінські домовленості, провалилися. Це видно з доповідей ОБСЄ, які фіксують наявність російської зброї та регулярних частин РФ на території України", - сказав посол.

Визначення особливостей місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також виконання зобов'язань щодо децентралізації і конституційної реформи Чалий назвав "підготовчими кроками", які робить українська сторона.

"Але для нас абсолютно неприйнятно, щоб Україна пішла на всі політичні рішення, і при цьому на виборах у Донбасі стояли люди з автоматами і "забезпечували" виборчий процес", - зазначив посол.

Він нагадав, що Україна чітко висловила свої умови, які жодним чином не суперечать Мінським домовленостям: проведення виборів на основі українського законодавства, згідно з нормами БДІПЛ-ОБСЄ, з допуском всіх українських партій і ЗМІ.

"Ми готові це робити. Бо з Донбасом необхідно говорити через людей, які його представляють. Але ці люди не озброєні бойовики, які показали свою абсолютну неспроможність налагодити нормальне життя для людей. Їм воювати вигідно. Вони на цьому заробляють. Наприклад, організовуючи контрабанду", - сказав Чалий.

При цьому він наголосив, що україно-російський кордон повинен бути закритий.

Читайте також: Гройсман виключив проведення виборів у Донбасі в нинішніх умовах

"Є варіант спочатку забезпечити контроль з допомогою ОБСЄ, а потім відновити повний контроль над ним уже української прикордонної служби. Але ці процеси мають іти як мінімум паралельно. А не так, що спочатку Україна виконує все, що від неї вимагають, а потім Росія подумає, чи варто припинити постачання важкої техніки і найманців через кордон. Це неприйнятно. Тому наша позиція залишається твердою: з одного боку, ми чітко виконуємо свої зобов'язання, а з іншого - вимагаємо такого ж чіткого виконання Мінських домовленостей усіма іншими сторонами", - сказав посол.

Детальніше про взаємини між Україною та США, про постачання Заходом озброєнь Україні, а також про майбутні вибори в Донбасі і складнощі врегулювання конфлікту з Росією читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної з Валерієм Чалим у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

10 липня президент призначив Валерія Чалого послом України в США. До цього моменту Чалий працював заступником глави Адміністрації президента.