«Бютівці» намагаються прискорити декриміналізацію статті Тимошенко

13 жовтня 07:13

Вчора у Верховній раді було зареєстровано проект постанови, що пропонує прискорити процедуру розгляду законопроекту, який може декриміналізувати статтю, за якою було засуджено екс-прем'єра.

 

Як розповів голова комітету Верховної ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина"), вчора на засіданні комітету було прийнято рішення про необхідність скоротити підготовку до розгляду даного законопроекту до другого читання. Відповідну постанову, за словами В.Швеця, він вже зареєстрував у парламенті. "Якщо діяти за регламентом, то тільки 20 жовтня закінчується термін подання поправок до цього законопроекту, а це означає, що ми зможемо розглянути його в парламенті не раніше листопада. Ми ж хочемо, щоб його було розглянуто вже на наступному тижні", - сказав "Коммерсант-Украина" В.Швець.

В.Швець зазначив, що у разі декриміналізації ст. 365 КК процедуру прийняття рішень у кримінальних справах, які вже було розглянуто судами, буде описано у перехідних положеннях законопроекту N9221.

"З наступного дня після підписання президентом цього закону Ю.Тимошенко перебуватиме у в'язниці незаконно, її має бути негайно звільнено з-під варти, а справу закрито у зв'язку з відсутністю складу злочину. При цьому ніяких перешкод для її політичної діяльності, у тому числі і для участі у виборах, не буде", - сказав В.Швець.


Нагадаємо також, що 6 жовтня ВР прийняла за основу законопроект №9221 про декриміналізацію, ініційований президентом України Віктором Януковичем. Як уже повідомляло ZN.UA, схвалення цього документу має стати частиною складної інтриги.

Передбача­лося, що відповідні зміни з’являться до другого читання - у проміжку між першим і другим читаннями мають винести обвинувальний вирок Юлії Тимошенко, за яким екс-прем’єра буде засуджено, а потім звільнено у зв’язку зі зміною законодавства - декриміналізацією статті про відповідальність за зловживання владою та службовим становищем.

Як відомо, закон зворотної сили не має. Але є винятки. Вони прописані у статті 58 Консти­туції - можна застосувати закон заднім числом, якщо він «пом’якшує або скасовує відповідальність особи». Як стверджують юристи, Ю.Тимошенко не просто вийде на волю, а й зможе взяти участь у виборах