«БЮТ-Батьківщина» погрожує відкликати голоси за закон про вибори

09 квiтня 13:05

Фракція "БЮТ-Батьківщина" готова відкликати свої голоси в разі внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів", згідно з рішеннями Конституційного суду, і буде закликати це зробити колег з фракції НУ-НС.

 

Лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем'якін заявляє, що члени цієї фракції відкличуть свої голоси за закон про вибори народних депутатів, якщо Конституційний суд заборонить одночасне балотування до Верховної Ради у мажоритарних округах і за списками.

Про це він заявив на брифінгу 9 квітня.

Кожем'якін зазначив, що будь-яке рішення КСУ щодо цього закону є ревізією. «Якщо буде найближчим часом рішення про розмежування пропорційно-мажоритарної системи, то наша фракція відкличе 101 голос і буде закликати це зробити колег із фракції НУ-НС», - сказав парламентарій.

Як відомо, за прийняття закону про вибори народних депутатів свого часу голосував не 101 депутат від «БЮТ-Батьківщини», а 62. Окрім того, процедура відкликання голосів з-під закону, який вже підписаний і набув чинності, не передбачена.

Рішення Конституційного суду щодо одночасного балотування у мажоритарному округу і за партійним списком буде оголошено 10 квітня.

У Партії регіонів прогнозують, що КСУ визнає неконституційною норму про подвійне балотування.

«Я з самого початку говорив, що це антиконституційне рішення, воно не моральне щодо наших людей... які одночасно зареєструватися і там, і там. Це не морально... Тому ми з великою часткою ймовірності можемо констатувати, що КСУ визнає неконституційною цю норму», - сказав глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу 9 квітня.

За його словами, у такому разі необов'язково вносити зміни до закону про вибори в парламенті: «Ми не вважаємо, що обов'язково треба буде голосувати у Верховній Раді після рішення КСУ».

Нагадаємо, новий закон про вибори народних депутатів було прийнято 17 листопада 2011 року голосами 366 народних депутатів. Документ прийнято як результат компромісних домовленостей між парламентською більшістю і опозицією.

Проте в нинішньому році до Конституційного суду надійшло два подання, що стосуються зміни закону про вибори народних депутатів. Минулого тижня КСУ виніс рішення щодо одного з них, позбавивши виборців за кордоном права голосувати у мажоритарних округах.

Парламентські вибори за новим виборчим законом, який передбачає 5-відсотковий прохідний бар'єр замість 3-відсоткового і забороняє участь блоків, пройдуть у жовтні 2012 року. 50% депутатів будуть обиратися за партійними списками, 50% - у мажоритарних округах. !zn

Читайте також:

Член ЦВК: Конституційний суд позбавив закордонних українців права голосу

Шаповал: Що б ми не робили з Конституційним судом, це буде нагадувати перестановку меблів у борделі

До КС надійшло подання 51 депутата про висунення кандидатів у мажоритарних округах і за списками

Яценюк образився на Партію регіонів за зміни до закону про вибори і обізвав їх шулерами