Брюсселю не подобається, що Київ хоче обмежити термін угоди про асоціацію

05 жовтня 11:22

Європейських дипломатів турбує той факт, що українська сторона на перемовинах з Брюсселем висуває вимогу, щоб Угода про асоціацію України з ЄС мала певний термін дії, зокрема, всього десять років.

 

Як повідомили ZN.UA джерела у польських дипломатичних колах, європейська сторона наполягає на безстроковій дії цього документа. Співрозмовники стверджують, що постановка питання про кінець дії Угоди викликає в Євросоюзі сумніви «в остаточності та незворотності» європейського вибору, зробленого українською владою.

«Не хочуть в Києві зберегти собі можливість піти іншим шляхом, обмежуючи термін дії Угоди про асоціацію всього десятьма роками?», - запитують європейські дипломати і експерти. Їх також дивує той факт, що дана тема не дебатується в українських ЗМІ.

У свою чергу джерело ZN.UA в українських дипломатичних колах нагадало, що попередній документ з Євросоюзом - Угоду про партнерство і співпрацю - Україна підписувала також на 10 років. У випадку з Угодою про асоціацію Київ наполягає на кінцевому терміну дії документа - десяти роках - тому, що «не хоче назавжди залишитися «сусідом» ЄС» і продовжувати будувати свої відносини з Євросоюзом у тісних рамках Європейської політики сусідства.

«Оскільки європейська сторона не погоджується зафіксувати в Угоді про асоціацію перспективу повноправного членства України в ЄС, ми не хочемо, щоб такий документ діяв безстроково, і прагнемо зберегти можливість для перегляду даної угоди через якийсь час. Зокрема, наприклад, для початку через кілька років перемовин про Accession Treaty (Договір про вступ до ЄС - ZN.UA)», - пояснив високопоставлений український дипломат.

Він також висловив здивування з приводу сумнівів європейської сторони у «незворотності європейського вибору українського керівництва», яке наполегливо вимагає чіткої фіксації європейської перспективи України в Угоді про асоціацію України з ЄС.