Британський експерт: плюси від угоди з ЄС отримають олігархи, мінуси – перекладуть на народ

25 серпня 08:37

Можлива майбутня угода про асоціацію з ЄС буде використана на користь українських олігархів, а тягар її виконання ляже на плечі простих людей.

 

Таку думку висловив старший науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин ChathamHouse Джеймс Шерр в інтерв’ю для «Бі-Бі-Сі» до 20-ї річниці Незалежності України.

«Сьогодні фактом є те - і це в Україні широко усвідомлюють, - що головний інтерес Януковича полягає в захисті інтересів і позицій дуже вузької групи людей, які утримують його при владі і які мають величезні привілеї і величезні статки. Було б дивовижно, аби ця угода про асоціацію з ЄС включно з угодою про всеосяжну зону вільної торгівлі - в разі, як її таки підпишуть, - виконувалася в спосіб, який би зачіпав ті інтереси»,- вважає експерт.

Зокрема, він навів приклад стосунків України з МВФ, у результаті чого знизились статки простих громадян.

«Досі ми бачили, що вимоги МВФ виконуються в спосіб, який призводить до пожертв серед простих людей. Це стало моделлю поведінки влади, і є всі підстави вважати, що така модель повторюватиметься»,- сказав Шерр.

На його думку, майбутнє можливе підписання угоди з ЄС може мати такі ж наслідки для звичайних українців.

«Тому підписання угод з ЄС, з одного боку, буде кроком уперед, а з іншого, має викликати тривогу, бо знову ж таки, тягар виконання ляже на плечі простих людей, а результатом може стати негативне ставлення суспільства до Заходу і Європи»,- переконаний Шерр.

Нагадаємо що нещодавно голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що Україна і ЄС підпишуть нову «амбіційну» угоду, що включає в себе зону вільної торгівлі.