Британія виводить війська з Іраку

18 травня 19:48

Останні британські військовослужбовці залишать південний регіон Іраку 22 травня цього року. Про це заявив у середу в палаті громад глава міноборони Великобританії Ліам Фокс.

 

Тим самим, Великобританія завершить участь у військовій кампанії в Іраку, що тривала вісім років.
"Британські війська виконували цю важливу задачу, починаючи з 2003 року і, відповідно до угоди, підписаної в 2009 році, інструктори зі складу королівських ВМС навчали іракських військових моряків методів захисту територіальних вод Іраку і шельфових нафтовидобувних платформ, що має велике значення для відновлення економіки Іраку ", - сказав Л. Фокс, зазначивши, що військовослужбовці Великобританії успішно впоралися з поставленим завданням.
"Британські солдати, дислоковані в Іраку в рамках угоди, тепер можуть залишити цю країну після успішного виконання своєї місії. Це означає закінчення військової операції", - підкреслив міністр.
Л. Фокс підкреслив, що британські військові інструктори продовжать навчання іракських солдатів у Великобританії.
У даний час на території Іраку перебувають 170 військовослужбовців з особового складу ВМС, включаючи декількох морських піхотинців. Вони навчають іракських військових моряків у портовому місті Умм-Каср.
У військовій операції в Іраку брали участь 46 тис. британських військовослужбовців. У період з 2003-го по 2009-й роки в Іраку було вбито 178 британських солдатів і один цивільний співробітник Міноборони.
Більшість британських військовослужбовців базувалися в місті Басра, на півдні Іраку. У 2009 році вони покинули країну. Відтоді в Іраку діяли військово-морські сили Великобританії спільно з американськими військовими. Вони займалися навчанням 1,8 тис. іракських солдатів.