Болгарія хоче відкликати з-за кордону десятки послів, що працювали на КДБ

14 сiчня 12:27

Уряд Болгарії буде вимагати відсторонення від роботи своїх послів, які раніше були співробітниками болгарського Комітету державної безпеки . Про це на прес-конференції в середу, 15 грудня, заявив міністр закордонних справ країни Микола Младенов.

 

Уряд Болгарії буде вимагати відсторонення від роботи своїх послів, які раніше були співробітниками болгарського Комітету державної безпеки (Комитет за държавна сигурност). Про це на прес-конференції в середу, 15 грудня, заявив міністр закордонних справ країни Микола Младенов.

За його словами, уряд буде просити президента Болгарії Георгія Пирванова провести детальну перевірку 45 послів і ряду інших дипломатів, які імовірно були в КДБ.

Міністр назвав абсолютно неприйнятним той факт, що майже половина з 114-ти болгарських зарубіжних представництв до цих пір очолюється колишніми радянськими розвідниками. У число таких посольств, зокрема, входять болгарські дипмісії в Лондоні, Берліні, Римі, Лісабоні, Мадриді, Москві, Пекіні, Токіо, Афінах, Амстердамі та Копенгагені.

Reuters повідомляє, що в 2006 році Софія розсекретила архіви КДБ з іменами співробітників, проте це ніяк не вплинуло на кар'єру тих з них, хто до цих пір перебував на держслужбі.

Пізніше список з іменами 192-х колишніх розвідників, які працювали за кордоном, потрапив в інтернет. Ще 26 осіб до списку не потрапили, оскільки до цього моменту вже померли. 88 його фігурантів до цих пір працює в болгарському МЗС, серед них  33 постійних посла, вісім тимчасових послів та чотири генеральних консула.

Младенов пообіцяв розробити законопроект, що забороняє таким людям в майбутньому обіймати посади на держслужбі.

Вперше відкриття документів болгарського КДБ відбулося в 1997 році, і з тих пір були опубліковані тисячі імен колишніх агентів або співробітників організації.

За часів СРСР Болгарія мала одну з найбільш розгалужених і законспірованих шпигунських мереж. Після того, як Організація варшавського договору припинила своє існування в 1991 році, багато колишні країни-учасники провели люстрацію серед своїх чиновників на предмет співпраці з органами держбезпеки і заборонили їм працювати на спецслужби. Однак у Болгарії подібні дії до недавнього часу не проводилися.

За матеріалами: Лента.ру