Більшість українських виборців відмовляються продавати свої голоси

10 липня 09:41

Відповідно до соцопитування, значна частина тих, хто погодиться проголосувати за кандидата в обмін на заохочення, - жінки і виборці у віці 20-29 років, менша - чоловіки і респонденти 40-49 років.

 

52% українських виборців заявили, що пропозиція про подарунок або гроші від кандидата в депутати не вплине на їхній вибір. Про це свідчать результати дослідження компанії GfK Ukraine про вплив подарунків або грошової винагороди на вибір виборців.

У той же час 6,2% готові погодитися на подібну пропозицію і проголосувати за того, хто запропонував, тоді як 29% виборців голосувати за такого кандидата відмовляться, пише «Коммерсант-Украина».

Значна частина тих, хто погодиться проголосувати за кандидата в обмін на заохочення, - жінки і виборці у віці 20-29 років, менша - чоловіки і респонденти 40-49 років. У дослідженні наголошується, що найбільше громадян, готових проголосувати за кандидата, який запропонує їм подарунок, - кияни (11,9%) і виборці, готові найближчої неділі проголосувати за Партію регіонів (13,3%). При цьому 37% виборців партії УДАР Віталія Кличка вважають такі пропозиції неприйнятними.

Відповіді громадян різняться в залежності від регіону, зазначають соціологи GfK Ukraine. Так, на півночі країни подарунок від кандидата взяли б 14% опитаних, на заході - 22%, на півдні та сході - по 32%, в центральній Україні - 40%, у Києві - 56%. Дослідження проводилося з 2 по 20 червня у всіх регіонах України, було опитано тисячу респондентів у віці від 16 років.

«Технологія непрямого підкупу виборців може бути ефективною, тільки якщо буде чітко націлена на групи людей, для яких прийнятні подарунки або гроші від кандидатів», - пояснив заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський. За його словами, окрім партії УДАР, також не сприймають заохочень від кандидатів виборці об'єднаної опозиції та Компартії. «Єдина партія, у якій видно позитивну залежність, - Партія регіонів, при цьому дане явище більш характерно для великих міст і півдня України», - підкреслив експерт. !zn

Читайте також:

Мартинюк пророкує Компартії 15% голосів

Ющенко вирішив йти до Ради за списком

На виборах українцям покажуть в онлайні процес голосування, але не підрахунок голосів