Більшість бізнесменів підуть на вибори по мажоритарці - так дешевше

25 сiчня 16:06

Ціни в партійних списках істотно піднялися, і більшість бізнесменів та відомих політиків будуть балотуватися на парламентських виборах 2012 року по мажоритарних округах.

 

Виборча кампанія до Верховної Ради активізується з початком весни і в активну стадію вступить у кінці квітня, після створення одномандатних округів, прогнозують у Комітеті виборців України (КВУ).

«Якщо говорити про публічну, видиму сторону, то з весни - з березня місяця ми вже побачимо саме зовнішні прояви кампанії. Наразі відбуваються більш організаційні процеси - вивчають округи, формують штаби, домовляються з владою», - повідомив голова правління КВУ Олександр Черненко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна»в середу, 25 січня.

На його думку, більшість бізнесменів та відомих політиків переважно балотуватимуться в парламент за мажоритарними округами, а не за партійними списками.

«Закон дозволяє балотуватися і за списком, і в окрузі. Але якщо раніше люди хотіли сховатися в списку і не йти на округ, то зараз ціни в списках дуже піднялися. Кажуть, у Партії регіонів ціни підскочили в прохідній частині до 10 млн дол, і багато бізнесменів думають - навіщо їм платити такі гроші, адже на суму вдвічі менше можна провести нормальну переможну кампанію на окрузі», - зазначив О.Черненко.

Так, за інформацією КВУ, в Донецьку в мажоритарних округах будуть балотуватися нинішні народні депутати від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва, Валентин Ландик, Юхим Звягільський, Володимир Вечерко: у Харкові - екс-бютівці Олександр Фельдман, який зараз входить до фракції Партії регіонів, і нині позафракційний Валерій Писаренко, а також комуністка Алла Александровська.

На Закарпатті в мажоритарних округах можна буде побачити міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балогу, екс-мера Ужгорода Сергія Ратушняка, народного депутата від БЮТ Олександра Кеменяша.

Крім того, за інформацією КВУ, відомий бізнесмен Петро Порошенко буде балотуватися у Вінниці, лідер парламентської фракції НУНС Микола Мартиненко - у Ковелі (Волинська обл.).

Як повідомлялося, ЦВК не пізніше 30 квітня має створити 225 одномандатних округів для проведення виборів народних депутатів України, і до 5 травня включно опублікувати перелік округів із зазначенням їх номерів, меж та центрів у загальнодержавних та регіональних ЗМІ.

Чергові вибори народних депутатів України відбудуться 28 жовтня, виборчий процес почнеться за 90 днів до дня виборів, тобто 30 липня. ! Zn

Читайте також

ПАРЄ рекомендує Україні знизити прохідний бар'єр на виборах

В АП обіцяють не змінювати закон про вибори

На перший номер у передвиборчому списку регіоналів претендують шість людей