Білоруському правозахиснику Олесю Беляцькому загрожує до 7 років в'язниці

05 серпня 07:17

Колеги затриманого 4 серпня в Мінську керівника правозахисного центру «Весна», віце-президента Міжнародної федерації прав людини Олеся Беляцького побоюються, що його може бути взято під варту.

 

Співробітники КДБ і департаменту фінансових розслідувань Комітету держконтролю Білорусі провели обшуки в офісі, у квартирі і на дачі О.Беляцького. Під час обшуку в офісі організації О.Беляцький встиг повідомити, що йому інкримінують «приховування доходів в особливо великому розмірі». Згідно з відповідною статтею кримінального кодексу, максимальне покарання за подібний економічний злочин передбачає позбавлення волі до семи років з конфіскацією майна.

За словами дружини О.Беляцького, Наталії, під час обшуків люди у штатському шукали гроші, матеріальні цінності, носії інформації.

Співробітниця правозахисного центру «Весна» Тетяна Ревяко вважає, що минулі обшуки пов'язані з наданням правозахисниками не тільки правової, але й фінансової допомоги людям, постраждалим від кримінального та адміністративного переслідування влади після подій 19 грудня 2010 року, коли у день президентських виборів співробітники міліції побили і затримали понад 700 осіб. Майже півсотні згодом стали фігурантами справи про масові заворушення і були засуджені до значних термінів арешту.

Після обшуків О.Беляцького було доставлено на допит до департаменту фінансових розслідувань Комітету держконтролю. У якому статусі перебуває правозахисник, у відомстві не коментують.