Білоруська влада не приймає передач для Саннікова і не дозволяють зустрічей з рідними

18 травня 09:45

Дружині засудженого екс-кандидата у президенти Білорусі Ірині Халіп відмовили у побаченні з чоловіком Андрієм Санніковим. Передачі для нього не прийняли. Родичі Саннікова припускають, що його ізоляція пов'язана з публічною заявою в суді про тортури в СІЗО КДБ.

 

Сьогодні вранці Ірина Халіп вирушить до СІЗО КДБ, щоб отримати дозвіл на побачення з чоловіком. Одночасно з нею туди поїхала мати Саннікова Алла, яка збиралася віддати йому передачу.

Однак матері засудженого кандидата у президенти повідомили, що Андрія Санникова в СІЗО КДБ немає. Тоді Ірина Халіп і Алла Саннікова пішли до слідчого ізолятора ГУВС Мінського міськвиконкому, куди направляють в'язнів СІЗО КДБ для етапування в колонію. Однак і там жінкам повідомили, що Саннікова у в'язниці на Володарського немає.

«Ми подзвонили навіть у Жодинське СІЗО, але і там його немає. Андрій просто зник. Вони не могли його відправити так швидко до колонії. Тепер зрозуміло, чому мені вчора так швидко дозволили побачення з чоловіком - вони знали, що я його не знайду в СІЗО КДБ», - сказала Ірина Халіп.

Адвокат Андрія Саннікова Марина Ковалевська кілька годин шукала свого підзахисного, і, врешті-решт, у СІЗО КДБ їй повідомили, що політик все ще перебуває у них.

Родичі Андрія Саннікова припускають, що його ізоляція може бути пов'язана з публічною заявою в суді про тортури в СІЗО КДБ, і не виключають, що політика може бути побито або йому мстять за відмову мовчати.

Напередодні, 17 травня, Ірина Халіп повідомила, що разом з матір'ю Саннікова відвідала суд Партизанського району, де проходив процес над її чоловіком, і написала заяву з проханням про побачення. «Нам одразу ж видали дозвіл. Завтра з ранку свекруха йде передавати передачу, і я туди під'їду теж», - сказала Ірина.

16 травня Ірину Халіп було засуджено до двох років позбавлення волі з відроченням виконання покарання на два роки. Вона засуджена у рамках справи про масові заворушення у Мінську 19 грудня 2010 року за ч.1 ст.342 Кримінального кодексу (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них).

Андрія Саннікова було засуджено 14 травня до п'яти років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії посиленого режиму. Де саме кандидат у президенти буде відбувати покарання, поки не відомо.

У суді він відкрито заявив, що в СІЗО КДБ щодо нього застосовувалися тортури. А голова КДБ Вадим Зайцев особисто шантажував Саннікова сім'єю, загрожуючи життю та здоров'ю його дружини та сина.