Білорусь відмовилася видати Україні банкіра, підозрюваного у розкраданні 620 млн грн

13 червня 09:02

Білорусь відмовилася видати Павла Борулька, якого Служба безпеки України планувала притягнути до відповідальності за розкрадання 620 млн грн з Фонду гарантування вкладів фізосіб. Білоруська прокуратура послалася на те, що видача підозрюваного може завдати шкоди суверенітету або безпеці країни. Експерти підозрюють наявність домовленості про те, щоб Борулько не з'явився в Україні.

 

Генеральна прокуратура Білорусі відмовилася екстрадувати в Україну Павла Борулька, якого підозрюють організації схеми розкрадання 620 млн грн коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) через банки «Європейський» і «Національний стандарт» у 2009 році. Про це виданню «Коммерсантъ-Украина» повідомив перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

«Ми отримали офіційну відповідь генеральної прокуратури республіки з посиланням на ст. 19 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. У ній говориться, що задовольнити вимоги Генеральної прокуратури України про видачу Павла Борулька неможливо», - сказав він, підкресливши, що співробітники Генпрокуратури відвідували Павла Борулька у слідчому ізоляторі КДБ Білорусії.

Кримінальну справу про розкрадання коштів з банків «Європейський» і «Національний стандарт» було порушено у 2010 році. Хоча ще 14 жовтня 2009 року СБУ повідомляла керівництву Національного банку, що 20 серпня за кілька годин понад 400 осіб відкрили в банку «Національний стандарт» депозити по 150 тис. грн (гарантовані до відшкодування) «з метою їхнього подальшого зняття готівкою через ФГВФО». Після цього аналогічна схема була виявлена в «Європейському». В ході слідства було з'ясовано, що людям, які відкривали рахунки, платили винагороду по 40-100 грн, їх привозили з Черкаської і Донецької областей. Після чого «вкладники» з пачкою паспортів намагалися отримати відшкодування з ФГВФО. Їм, за даними СБУ, вдалося отримати за рахунок коштів фонду 444,2 млн грн.

За інформацією спецслужби, основним акціонером цих банків був Павло Борулько, який вважається організатором зазначених схем. Окрім того, банкір отримав у НБУ рефінансування для банків «Європейський», «Національний стандарт» і «Володимирський». Усього СБУ інкримінувала йому розкрадання 620 млн грн.

- СБУ завершила розслідування крадіжки 620 млн грн вкладів банків «Європейський» і «Національний стандарт»

Як відзначає видання, з посиланням на обізнане джерело, незважаючи на спроби СБУ домогтися екстрадиції Павла Борулька, його випустили з СІЗО під підписку про невиїзд. «Уже три тижні він спокійно гуляє по Білорусі», - сказав він.

Президент адвокатського об'єднання «Паритет» Юрій Поваляєв вважає, що відмова білоруської сторони є дипломатичною відповіддю на «туманний» запит Генпрокуратури про видачу. «Виходячи з мого досвіду роботи з документами про екстрадицію, така відповідь каже, що не все в порядку з документами. Швидше за все, Україна не надала достатніх документів для доказу притягнення до відповідальності, - пояснює він. - Коли сторона не хоче екстрадиції, вона складає пакет документів таким чином, щоб їй відмовили. А в Україні вистачає зацікавлених осіб, яким не потрібні показання свідків Павла Борулька».

Нагадаємо, в Україну також не вдалося екстрадувати колишнього співвласника банку «Надра» Ігоря Гіленка. «Ваші органи вирішили подати такі документи, які дають підстави відмовити вам», - констатувало тоді джерело в посольстві Росії в Україні. !zn

Читайте також:

Депутат, звинувачений у розкраданні 300 млн гривень, заявив, що СБУ його обмовила

СБУ підозрює депутата Шепелєва у розкраданні 300 млн коштів рефінансування НБУ