Білорусь повернула своїх послів до Польщі і Бельгії

25 квiтня 13:45

Через два місяці після дипломатичного конфлікту, коли Євросоюз і Білорусь обмінялися відкликанням послів, голови диппредставництв почали повертатися до Мінська і столиці країн Євросоюзу.

 

Посол Білорусі у Польщі Віктор Гайсенок і посол Білорусі в Бельгії Андрій Євдоченко повернулися до країн свого перебування, повідомляє прес-служба МЗС Білорусі.

Нагадаємо, що у середу, 25 квітня, до Білорусі почали повертатися посли країн ЄС. Вранці до Мінська прибув посол Швеції Стефан Ерікссон. Посли Литви та Польщі Едмінас Багдонас і Лешек Шерепка вже знаходяться на території Білорусі і прямують до Мінська.

27 квітня до Мінська планує повернутися посол Чехії Іржі Карас. На поточному тижні також очікується приїзд посла Німеччини Крістофа Вайля.

Посли трьох країн ЄС повернуться до Мінська

Час прибуття послів інших країн Євросоюзу, як і раніше невідомий. У представництві ЄС і посольствах ситуацію не коментують, обіцяючи дати інформацію вже по факту приїзду дипломатів.

Всі голови посольств ЄС покинули Білорусь в кінці лютого - початку березня після дипломатичного конфлікту між Мінськом і Брюсселем.

Конфлікт розгорівся після лютневого рішення Ради міністрів ЄС розширити візові та економічні санкції проти приватних осіб та деяких підприємств Білорусі, а білоруська влада у відповідь рекомендувала главі представництва ЄС і послу Польщі виїхати до своїх країн для консультацій. На знак солідарності з Білорусі виїхали всі європейські посли.

23 квітня Рада міністрів закордонних справ ЄС обговорила білоруське питання на засіданні у Люксембурзі. Рада схвалила звільнення опозиційних політиків Андрія Саннікова і Дмитра Бондаренка, підкресливши при цьому необхідність звільнення і реабілітації усіх політв'язнів. !zn

Читайте також:

Білоруського правозахисника Беляцького офіційно висунуто на Нобелівську премію миру

Лукашенко хоче відновити діалог з Європою, - Безсмертний

ПАРЄ закликає Лукашенка звільнити всіх політв’язнів

У Білорусі звільнено ще одного опозиціонера