Берлусконі відмовився від прем'єрських амбіцій

07 сiчня 17:49

Раніше Берлусконі вже чотири рази очолював італійський уряд. Однак політична угода з "Лігою Півночі" змусила його відмовитися від наміру знову стати прем'єром у разі успіху на парламентських виборах.

 

Екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі, який раніше офіційно який висунув свою кандидатуру на посаду глави уряду на парламентських виборах, що пройдуть в лютому, заявив, що у разі перемоги не має наміру знов очолювати кабінет, а займе в ньому лише посаду міністра економіки.

"Раніше я визначив свого наступника, це Анджеліно Алфа. Я вже був ним (прем'єр-міністром). Якщо ми переможемо, ним буде Алфа, а я буду міністром економіки", - заявив політик в прямому ефірі італійської радіостанції Rtl 102.5.

Рішення, оприлюднене Берлусконі, обумовлено політичною угодою, яку минулої ночі було досягнуто в ході його зустрічі з лідером партії "Ліга Півночі" (ЛП), колишнім головою МВС в його уряді Роберто Мароні. Раніше керівники ОР не раз заявляли, що готові знову укласти політичний союз з партією Берлусконі "Народ Свободи", але тільки за умови, що політик не буде претендувати на посаду голови майбутнього кабінету. У підсумку компромісної угоди було досягнуто: Берлусконі відмовився від перспективи стати прем'єр-міністром Італії, ЛП вступила у передвиборчий союз з його партією, а спільним кандидатом правих сил на пост президента північно-італійської області Ломбардії стане Мароні. Місцеві спостерігачі відзначають, що результати голосування в Ломбардії вплинуть на розстановку сил у новому парламенті Італії.

Під час прямого радіоефіру Берлусконі також ясно дав зрозуміти, що його прихильники в разі перемоги на виборах можуть підтримати перегляд положень Цивільного кодексу Італії і піти на юридичне визнання одностатевих шлюбів. Під час передачі мільярдер назвав себе "зіркою" і підкреслив, що користується величезною популярністю серед населення.

"Якщо я йду кудись в Римі або Мілані, відразу зупиняється рух. Варто мені увійти в будь-який магазин, як тут же біля входу збирається більше сотні людей", - сказав Берлусконі.

Згідно з опитуваннями громадської думки, якби парламентські вибори в Італії відбулися зараз, прихильники Берлусконі спільно з "Лігою Півночі" отримали б на них близько 25% голосів виборців. !zn

Читайте також:

Монті відкинув пропозицію Берлусконі очолити правоцентристів

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті подав у відставку

Берлусконі вирішив уп'яте стати прем'єром Італії

Берлусконі завдяки амністії повинен провести у в'язниці лише рік