«Батьківщина» добиватиметься дострокових виборів Тернопільської облради

09 листопада 16:19

Голова обласної організації «Батьківщини», народний депутат Василь Деревляний не приховує перед журналістами, що ця політична сила бажає повернути собі позиції на Тернопільщині, втрачені в 2009 році.

 

На парламентських виборах Об'єднана опозиція «Батьківщина» здобула переконливу перемогу на Тернопільщині - її підтримали 39% виборців області. У «Батьківщині», надихнувшись успіхом, заговорили про дострокові вибори Тернопільської облради. Про це в своїй статті для ZN.UA пише політичний оглядач Роман Якель.

Як відомо, обраний на позачергових виборах у березні 2009 року регіональний парламент, згідно з рішенням Конституційного суду від 4 червня 2009 року, повинен працювати повний п'ятирічний термін. Однак переможець виборів не бажає, щоб нинішній склад облради існував ще більше року. ВО «Свобода» теж періодично заявляє, що не боїться позачергових виборів до облради. І якщо вони відбудуться, «Свобода» сподівається отримати не менше депутатських мандатів, ніж зараз (50).

Голова обласної організації партії, народний депутат Василь Деревляний не приховує перед журналістами, що ця політична сила бажає повернути собі позиції, втрачені в 2009 році. За результатами тодішніх позачергових виборів (при низькій явці і букеті фальсифікацій) «Батьківщина» отримала в облраді всього 12 мандатів, від яких публічно відмовилася.

У «Батьківщини» є підстави вимагати перевиборів - нинішня обласна рада працює в неповному складі. Вже два роки обласна виборча комісія не може зібратися і ухвалити рішення про заміщення 16 депутатів (13 - від ВО «Свобода» і трьох, не пов'язаних з чинною виконавчою владою, представників «Єдиного центру»), які стали депутатами інших місцевих рад за результатами виборів 31 жовтня 2010.

Якщо ж позачергові вибори до облради все ж призначать, то вони будуть проведені за чинним законодавством - тобто за змішаною, партійно-мажоритарною системою. Однак це нововведення не лякає місцевих лідерів «Батьківщини», оскільки в області вибори до Верховної Ради виграли мажоритарники від Об'єднаної опозиції та «Свободи».

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Романа Якеля
«Якщо перемога, то по всій вертикалі!». !zn

Читайте також:

Яценюк заявив, що питання про перевибори опозицією навіть не розглядається

Балога відстояв перемогу молодшого брата на окрузі в Закарпатті

Янукович сподівається почути результати виборів до кінця тижня