"Батьківщина" назвала арешт суперника Засухи Романюка політичною зачисткою

22 березня 22:15

Влада почала превентивне зачищення на п'яти виборчих округах, де перемогли представники опозиції.

 

"Батьківщина" вважає арешт кандидата в депутати Віктора Романюка (балотувався від "Батьківщини" в окрузі № 94, Київська обл.) в Італії політичним і сподівається на справедливе рішення італійського суду.

"21 березня в Італії, о 4 годині ранку за поданням українських правоохоронців був арештований Віктор Романюк, кандидат у народні депутати від партії "Батьківщина", який на минулих парламентських виборах переміг висуванця Партії регіонів Тетяну Засуху в 94-му виборчому окрузі. (...) За принципову і непримиренну позицію проти Віктора Романюка було порушено кілька сфальсифікованих кримінальних справ, а через грубий тиск влади він разом з дружиною був змушений залишити межі України", - йдеться в заяві "Батьківщини".

- Опозиціонер, що конкурував з Засухою на виборах, заарештований в Італії

У партії переконані, що такі дії щодо Романюка - приклад того, що "влада почала превентивну "зачистку" на п'яти виборчих округах, де перемогли представники опозиції, але де вони всупереч вимогам законодавства так і не були оголошені переможцями виборів". В "Батьківщині" також відзначили, що через аналогічні дії українських правоохоронців Україну змушений був покинути кандидат від "Батьківщини" у 132-му виборчому округу Аркадій Корнацький.

"Слідом за позбавленням мандата народного депутата Сергія Власенка арешт Віктора Романюка, оголошеного українською владою в міжнародний розшук на підставі сфальсифікованих звинувачень, є яскравим свідченням того, що Віктор Янукович не збирається виконувати умови ЄС щодо негайного припинення політично мотивованого переслідування і застосування вибіркового правосуддя, які є одними з головних умов підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом", - підкреслюється в заяві.

У партії також впевнені, що італійське правосуддя врахує "всі політичні обставини арешту Романюка і при вирішенні справи прийме справедливе рішення".

Як повідомлялося, раніше адвокат Микола Мотрук повідомив, що Романюка затримали в Італії. За його інформацією, рішення про затримання Романюка було прийнято Шевченківським райсудом Києва 4 лютого, і слідчий звернувся до міжнародних слідчих органів Інтерполу. У ніч на п'ятницю і відбулося затримання.

Романюк раніше був змушений виїхати за кордон через тиск на нього і його підприємство - ТОВ "Мако".

На парламентських виборах-2012 В.Романюк переміг свого найближчого конкурента Засуху від Партії регіонів з відривом у майже 10 тис. голосів. В результаті рішень Васильківського та Обухівського районних судів 33 тис. голосів виборців ОВК визнала недійсними і віддала перемогу Т.Засусі.

5 листопада в ЦВК визнали недійсними результати волевиявлення в п'яти одномандатних округах, серед яких і округ №94 м. Обухів. Романюк подав позов до Європейського суду з прав людини. !zn

Читайте також:

Конкурент Засухи втік за кордон: проти нього порушили чотири кримінальні справи

Від підтримки Засухи на довиборах може відмовитися навіть Партія регіонів

Європейський суд займеться округом засухи