"Батьківщина" має намір сьогодні зірвати роботу парламенту

05 лютого 08:39

Депутати від "Батьківщини" пообіцяли блокувати трибуну парламенту, якщо не запрацює система "Рада-3".

 

Фракція "Батьківщина" буде блокувати президію Верховної Ради 5 лютого, заявив народний депутат Олександр Бригинець. За його словами, опозиція не блокуватиме ВР, якщо запрацює система "Рада-3" із сенсорною кнопкою.

"Ми зробимо все, щоб парламент не запрацював. Це краще, ніж він буде працювати з порушенням Конституції. Ми тільки хочемо, щоб виконувалася норма Конституції України. Більше нічого. І з нами згодні 90 відсотків населення України", - підкреслив політик.

"По-перше, ми прийняли рішення, що на засіданні парламенту (5 лютого - ред.) ми будемо блокувати президію Верховної Ради. Якщо виникне можливість внесення правок до бюджету, то ми готові голосувати руками або бюлетенями. По-друге, Юрій Стець підняв питання про активність Миколи Катеринчука, який днями заявив, що його кандидатура висунута на посаду мера Києва від об'єднаної опозиції. Ми одноголосно ухвалили рішення, що такі заяви робити неприпустимо. Виступ Стеця завершився оплесками", - розповів Бригинець.

У цей же час Бригинець зазначив, що розуміє Катеринчука. На його думку, існують питання, які, на жаль, не можуть бути почуті усіма, якщо не виносити їх у площину ЗМІ.

Окрім того, Стець сказав, що вважає неправильним, що В'ячеслав Кириленко і його однопартійці відновили членство в "За Україну!".

Нагадаємо, ініціатором введення сенсорної кнопки є Арсеній Яценюк. 25 вересня 2009 року екс-голова Верховної Ради Яценюк звернувся до спікера парламенту Володимира Литвина з проханням підписати розпорядження про введення в експлуатацію програмно-технічного комплексу-системи "Рада-3". Яценюк тоді відзначав, що Апарат Верховної Ради ще наприкінці 2008 року модернізував і провів сертифікацію програмно-технічного комплексу-системи "Рада-3", яка передбачає голосування за допомогою сенсорної кнопки. "Між тим, ця система і понині не введена в експлуатацію. Згідно з Регламентом Верховної Ради України, для забезпечення функціонування оновленої системи голосування необхідно лише підписати розпорядження голови Верховної Ради України", - наголошував він.

4 лютого 2013 р., парламентська опозиція закликала голову Верховної Ради України Володимира Рибака ввести в дію систему для голосування "Рада-3". "Ми повинні поставити крапку в питанні персонального голосування. Є кілька шляхів вирішення цього питання. Перший - це введення системи Рада-3 з сенсорною кнопкою. В іншому випадку в українському парламенті повториться історія, коли не депутати, а картки голосували за Харківські угоди, зміни у Конституцію, Пенсійну реформу. Це потрібно зупинити. Ми зобов'язані виконати норму Конституції, тоді не буде блокувань", - заявив Яценюк.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що не може ввести в дію модернізовану систему голосування "Рада-3" через наявність зареєстрованих депутатами законопроектів і проектів постанов з цього питання. "Підписати розпорядження я не можу, тому що ви, нові депутати, подали шість законодавчих актів", - сказав він.

!zn

Читайте також:

Спікер парламенту знайшов учених, які введуть сенсорну кнопку через півроку

У ПР упевнені, що опозиція сенсорною кнопкою прикриває розтрату держкоштів

Майже 90% українців хочуть позбавити "кнопкодавів" депутатських мандатів