Балогу і Домбровського позбавили мандатів через вибори 2004 року

15 лютого 07:15

Судді обґрунтовують необхідність проведення повторних виборів в 11-му і 71-му округах, посилаючись на рішення ВСУ про проведення 3-го туру виборів-2004.

 

Юристи партії Єдиний Центр отримали повний текст постанови Вищого адміністративного суду України про позбавлення повноважень народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського.

У ЄЦ підкреслюють, що постанова була надана із затримкою в один день і після неодноразових звернень у Вищий адмінсуд.

У своєму рішенні судді апелюють до норм Конвенції про захист прав людини, які дають "кожній людині право на справедливий розгляд її справи в розумний термін". "Право на вільні вибори (у різних його проявах) є одним з основоположних прав людини, підлягає захисту на підставі статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод", - йдеться в документі.

Судді обґрунтовують необхідність проведення повторних виборів в 11-му і 71-му округах, посилаючись на рішення Верховного суду України про проведення третього туру президентських виборів 2004 року - на думку суддів ВАСУ, подібне рішення, прийняте в 2004 році, коли права виборців були порушені, отримало схвалення міжнародного співтовариства.

"Ознайомившись з поясненням ВАСУ можна зробити тільки один висновок - цей документ готувався квапливо і юристами різної спеціалізації. Постанова містить велику кількість вирваних з контексту цитат, які в первинних джерелах приймалися як обґрунтування протилежних за змістом понять і в переважній більшості стосуються відстоювання інтересів громадян, права яких були порушені злочинними діями влади", - сказано в заяві партії.

"Особливо цинічним є посилання на звіт ОБСЄ про порушення, допущені під час виборчої кампанії 2012 року, враховуючи, що переважна їх більшість стосувалися зловживання адмінресурсом з боку провладної партії і її кандидатів", - відзначають в Єдиному центрі.

У партії вважають, що спроба влади пов'язати між собою норми різних законів, конвенцій і рішень судових інстанцій, як обґрунтування необов'язковості виконання норм Конституції України, є актом політичного злочину.

Як повідомлялося, ВАСУ 8 лютого визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах №11 (Вінниця) і №71 (Закарпатська обл.) де обрані відповідно Домбровський і Балога, визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу, а також зобов'язав ЦВК провести повторні вибори у цих округах.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що питання про законність і механізм виконання рішення ВАСУ повинна розглянути Верховна Рада.

У свою чергу, голова Верховної Ради Володимир Рибак має намір ініціювати звернення народних депутатів до Конституційного суду щодо рішення ВАСУ про позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського. !zn

Читайте також:

Рибак запропонував, щоб вердикт у справі про позбавлення мандатів Балоги і Домбровського виніс КСУ

Яценюк пояснив, що двох депутатів позбавили мандатів за відмову приєднатися до регіоналів

Однопартійці позбавленого мандата Балоги попросили допомоги Європи