Балога пропонує штрафувати депутатів за незнання української мови

14 грудня 11:49

Депутат Верховної ради Віктор Балога (позафракційний) запропонував ввести штрафи для державних службовців за незнання української мови. Він вважає, що українці з інтересом подивилися б, «як чиновники і народні депутати складають іспит на знання державної мови».

 

Колишній глава МНС, депутат Ради Віктор Балога виступає за штрафування чиновників, що використовують у своїх виступах не українську мову. Про це він написав у своєму Facebook, коментуючи новину про введення таких штрафів у Киргизстані.

«Подивіться, що навіть у пострадянській Азії захищають державну мову. А в нашій європейській країні всяке сміття принципово говорить у парламенті іноземною. Впевнений, якби за кожен виступ треба було платити штраф - кількість «принципових» у Верховній Раді зменшилася б у рази», - вважає він.

При цьому Балога згадав «вчорашні події у Верховній Раді», очевидно, маючи на увазі виступи деяких депутатів російською мовою, зокрема, регіонала Вадима Колесніченка, який з трибуни парламенту заявив, що закон дозволяє депутатам говорити вісімнадцяти мовами. Ця промова Колесніченко викликала чергову спробу застосування сили з боку депутатів від «Свободи».

Балога також заявив, що українці з інтересом подивилися б, «як деякі чиновники і народні депутати складають іспит на знання державної мови».

Нагадаємо, 13 грудня, депутат від «Свободи» Ірина Фаріон, коментуючи мову виступу Миколи Азарова з трибуни Ради, допустила, що той є або політично упередженим, або розумово відсталим. У відповідь Азаров заявив, що готовий разом з нею «покращувати» українську мову.

Читайте також:

Азаров погодився покращувати свою українську мову разом з Фаріон

Азаров пояснив, як в Україні не утискають українську мову

Суд захистив Колесніченка, який назвав галицький діалект «відрижкою»

Ірина Фаріон запропонувала оподатковувати пісні російською мовою