Балога пояснив метання свого брата у парламенті «самозахистом»

17 грудня 10:56

У парламенті Віктор Балога має намір співпрацювати з тими політичними силами, які підтримують євроінтеграцію. Пообіцяв «деталізувати» відносини свого брата з регіоналами, якщо ті будуть «ініціювати ескалацію даного питання».

 

Екс-міністр надзвичайних ситуацій народний депутат Віктор Балога назвав «самозахистом» поведінку свого брата Павла, коли той спочатку увійшов у фракцію Партію регіонів, а через день - вийшов.

«Що стосується Павла. Я хотів би цю тему забути і щоб її забули. Особливо в Партії регіонів. Не хочу зараз нікого звинувачувати, але вчинок Павла - це самозахист. Якщо інша сторона ініціюватиме ескалацію даного питання, тоді будемо деталізувати», - повідомив Віктор Балога в інтерв'ю виданню «Главком».

Відповідаючи на запитання, чи не збирається він сам вступати у фракцію регіоналів, депутат зазначив: «До березня подивимося, як буде працювати парламент і який визначать для країни основний напрямок розвитку. Для мене це Європейський Союз. Тим політичним силам, які будуть відстоювати підписання Угоди про асоціацію з Брюсселем, я буду симпатизувати і з ними співпрацювати», - заявив він.

При цьому Балога вважає, що позиції парламентських політичних сил поки для нього незрозумілі.

«Поки вони (позиції) не визначені. Найближчі три місяці покажуть, хто чим дихає і хто на що здатний в цьому парламенті, і Партія регіонів, і опозиційні фракції. Я маю на увазі три дійсно опозиційні фракції, комуністів я до них, зрозуміло, не зараховую», - сказав депутат.

При цьому Віктор Балога заявив, що не вірить у те, що президент Віктор Янукович піде на підписання угод з Митним союзом.

«Чого хоче президент? Якщо він хоче бути в Європі і стати людиною, яка привела Україну до ЄС, то його ім'я золотими літерами запишуть в історію. Якщо президент хоче підписати Переяславську угоду - 2, стати і повторити стратегічну помилку Богдана Хмельницького, це вже ми проходили. Я вважаю, що Віктор Янукович добре поміркує, чи потрібно це робити. Що ж стосується того, що він там підпише? Одна справа поставити свій підпис під торгово-економічними угодами, а інша - під політичними. Не вірю, що президент у Москві підпише політичну угоду», - заявив він.

Віктор Балога також зазначив, що шлях України в Євросоюз ще не закрито.

«Звичайно, йде політична гра навколо теми Митного союзу з боку України, Росії та ЄС. Росія бачить нас своїм партнером, тому що без України неможливо відновити Радянський Союз. Це начебто усвідомлює керівництво України. Головне, щоб ця політична гра в кінцевому підсумку завела нас у Брюссель. Україна повинна дотримуватися цінностей, які там продукуються - верховенство права та неупередженість судів. Насправді, в орієнтованій на Європу країні не може бути політичних ув'язнених. Захід чітко говорить, що поки ми не випустимо Тимошенко і Луценка, з нами не будуть говорити. Цю проблему треба зняти. ЄС посилає сигнал Януковичу - нас там ще чекають. Європа йде нам назустріч - це хороша позиція і я її підтримую: щоб зараз не нагнітати ситуацію, взяти нас з усіма проблемами, а потім по черзі їх знімати. Однак, нагадую, Тимошенко і Луценко повинні бути на свободі», - сказав він. !zn

Читайте також:

Балога пропонує штрафувати депутатів за незнання української мови

Першою «тушкою» Партії регіонів став Балога-молодший

Порошенко у Раді вирішив бути сам по собі, Балога ще в роздумах