Балога: Після об’єднання МВС та МНС головне, щоб структура не лишилася «совковою»

29 грудня 06:51

Наприкінці 2011 року розпочато розробку концепції реформування Міністерства надзвичайних ситуацій, що у кінцевому підсумку передбачає його об’єднання з Міністерством внутрішніх справ, повідомила прес-служба МНС.

 

На сьогодні Міністерством юстиції вже розроблено проекти відповідного Указу президента України, положення про реорганізоване МВС і Держнаглядпраці. Тепер ці документи мають пройти процедуру погодження з низкою зацікавлених міністерств і відомств. МНС також підготувало свої зауваження та пропозиції.

«Колеги з Мін’юсту у стислий термін виконали великий теоретичний проект. Це свідчить про спільну налаштованість на те, щоб об’єднати МНС і МВС, по можливості, швидко. Однак при цьому потрібно не допустити і поспіху», - так міністр Віктор Балога прокоментував проекти нормативних актів.

За словами урядовця, мета пропозицій МНС полягає у тому, щоб реформування двох міністерств відбувалося за прикладами провідних країн Європи і новітнім практичним досвідом у цій сфері. Адже йдеться не про звичайне злиття двох органів влади, а про створення нової конфігурації державних функцій у сфері національної безпеки. Принаймні, саме такою ідеєю керувався міністр, ініціюючи рік тому об’єднання МНС і МВС.

«Дехто вважає, у тому числі й у Міністерстві надзвичайних ситуацій, що мова йде про нехитру маніпуляцію із структурою, кадрами і фінансами двох органів. Це спрощене, якщо не сказати – примітивне уявлення. У своїх пропозиціях МНС наполягає, що такий підхід не дасть очікуваного ефекту. І цьому є достатньо вагомих аргументів. Ми лише застигнемо на півдорозі між Радянським Союзом і Європою, коли нова структура ніби і матиме європейську обгортку, а за суттю лишиться «совковою». Цього ніяк не можна допустити».

Саме тому, за словами В.Балоги, МНС пропонує у реформуванні йти не від інтересів відомства, а від функцій, спрямованих на забезпечення інтересів людини і суспільства.

«Наприклад, МВС треба позбавити невластивих йому, як правоохоронному і силовому органу, завдань із водійського всеобучу чи надання дозволів на мисливську зброю. Паспортний контроль можна передати тому ж Мін’юсту. Також доцільно зосередити повноваження контрольних органів, які опікуються безпекою життєдіяльності, в єдиному центрі. Є й інші ініціативи з поліпшення державного управління. Їх треба ретельно вивчити, добре порадитися і вже потім внести до фінального пакета документів на розгляд президента».