Азаров запропонував Януковичу звільнити міністрів, обраних депутатами

19 листопада 12:28

Крім самого Азарова в списку міністрів, обраних народними депутатами, - ще сім осіб, більшість з яких пройшли за списком Партії регіонів.

 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні малого Кабміну 19 листопада повідомив, що подав президентові Віктору Януковичу подання про звільнення міністрів, обраних народними депутатами на парламентських виборах 28 жовтня. Про це ZN.UA повідомило джерело в секретаріаті Кабміну.

Прем'єр-міністр повідомив, що згадані в поданні члени уряду продовжать виконувати свої обов'язки, поки глава держави не вирішить їх подальшу долю.

Глава уряду на засіданні Кабміну не уточнив, чи фігурує в списку його прізвище, однак, за даними ZN.UA, Азаров також згадується в поданому Януковичу поданні.

У поданому президенту списку, крім Азарова (№ 1 у списку Партії регіонів), також присутні віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко (№ 3 у списку ПР), віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков (№ 8 у списку ПР), міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник (№ 11 у списку ПР), міністр юстиції Олександр Лавринович (№ 12 у списку ПР), міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк (№ 15 у списку ПР).

Що стосується обраних по мажоритарних округах міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка (округ № 12, Вінницька область) і міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги (округ № 69, Закарпатська область), вони повинні особисто написати заяви про своє звільнення.

За інформацією
ZN.UA, один з чинних міністрів, обраних за мажоритаркою, вже написав таку заяву відразу після оголошення Центрвиборчкомом офіційних результатів виборів.

ZN.UA звернулося до глави Мін'юсту Олександра Лавриновича з проханням прокоментувати інформацію про подання Миколи Азарова на ім'я президента.

"Я не можу підтвердити чи спростувати події, що відбуваються на закритій частині Кабміну, проведеної без преси, - заявив Лавринович. - Однак мушу зауважити, що, за Конституцією України, для звільнення міністрів з посад президенту не потрібні ніякі подання. Він має право сам це зробити. Все інше - факультативно".

Тим не менш, за даними
ZN.UA, президент планує провести зустрічі з міністрами, які були обрані депутатами, щоб визначити подальше місце їх роботи - у виконавчій владі або в законодавчій.

У разі, якщо президент прийме відставку голови уряду, то, згідно зі ст. 115 Конституції України, це потягне за собою відставку всього Кабміну. Це одна з причин, по якій Азаров має високі шанси зберегти за собою крісло прем'єра.

Як відомо, згідно зі ст. 78 Конституції народні депутати не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі.

Для того щоб прийняти присягу народного депутата, міністри повинні залишити свої посади в Кабінеті міністрів, надавши в ЦВК до 3 грудня відповідні документи. !zn

Читайте також:

Азаров випробовує оптимізм, тому що «все в країні нормально»

Лише чверть українців відчувають «покращення» від Кабміну Азарова


Азаров назвав ознаки
кризи, що насувається на Україну