Азаров поскаржився НАТО на опозицію, яка «заперечує право половини населення говорити рідною мовою»

04 липня 16:54

Микола Азаров під час зустрічі з делегацією Парламентської асамблеї НАТО заявив, що опозиція заперечує право половини населення України розмовляти рідною мовою. Прем'єр упевнений, що влада приймає «абсолютно європейський закон».

 

Ставленням до закону про регіональні мови опозиція оспорює право половини населення України розмовляти рідною мовою. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з делегацією Парламентської асамблеї НАТО, яка відбулася сьогодні в Києві.

"У якості нашої опозиції ви можете переконатися на прикладі прийняття закону про регіональні мови. Це лакмусовий папір для нашої опозиції: вона заперечує право половини населення України розмовляти рідною мовою. Запитайте в опозиції, з якою ви зустрічалися: чому вона категорично проти, і заблокувала роботу парламенту через це? Хто насправді демократи - ми чи вони? Ми приймаємо абсолютно європейський закон, який дає право всім національностям спілкуватися рідною мовою", - сказав Азаров, слова якого наводить прес-служба уряду.

Азаров також звернув увагу членів делегації на неприпустимість нехтування регіональними мовами. "Ми хочемо, щоб європейські політики звернули на це увагу: знайдіть хоча б одну країну ЄС, де дитині заборонено спілкування рідною мовою під час шкільної перерви", - зазначив глава уряду України.

- Дві третини українців назвали закон про російську мову передвиборним ходом влади

Нагадаємо, Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний закон, який розширює права російської мови в Україні.

Документ встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використання регіональних мов і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від чисельності населення.

Опозиціонери, ряд експертів і громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, практично прирівнюючи її до державної.

На знак протесту п'ять опозиційних депутатів оголосили голоування проти прийнятого парламентом закону.

Також 3 липня у Києві біля Українського дому відбулася масова бійка працівників спецпідрозділу «Беркут» з учасниками акції на захист української мови. Акція продовжилася і 4 липня. !zn

Читайте також:

Литвин підпише мовний закон, якщо при його прийнятті були дотримані всі норми Регламенту


Опозиція буде продовжувати акцію протесту, поки не будуть виконані її вимоги


Янукович відправить закон про мови на експертизу