Аваков сподівається, що рішення про екстрадицію буде у вересні

13 серпня 10:29

Аваков сподівається, що своїм рішенням Апеляційний суд Рима відмовить в екстрадиції, а це у свою чергу стане підставою для закриття українською прокуратурою порушеної проти нього кримінальної справи.

 

Колишній голова Харківської обласної державної адміністрації, голова харківської обласної організації партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Арсен Аваков сподівається на те, що у вересні Апеляційний суд Рима (Італія) прийме рішення у справі про його екстрадицію в Україну.

«Ми розраховуємо, що у вересні відбудеться засідання, на якому дивна українська Феміда отримає відповідь від європейської Феміди», - зазначив Аваков.

Екс-губернатор висловив надію на те, що своїм рішенням суд відмовить в екстрадиції, а це у свою чергу стане підставою для закриття українською прокуратурою порушеної проти нього кримінальної справи.

За словами Авакова, таке рішення суду дозволить йому звернутися в Інтерпол з проханням заблокувати і в інших країнах ордери на його арешт, ініційовані українською стороною.

«Можливо, італійський суд надасть мені якийсь статус спеціального перебування в країні як різновид посвідки на проживання, можливо, продовжать візу. Про це поки рано говорити», - додав він.

При цьому Аваков зазначив, що не став просити політичного притулку в Італії, бо відповідний статус не дозволив би йому брати участь в кампанії з виборів Верховної ради.

Як повідомлялося, Аваков 31 січня був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) у зв'язку з незаконним відчуженням та зміною цільового призначення 55 га землі біля сел. Пісочин (Харківський р-н Харківської обл.), а також був оголошений у міжнародний розшук і за поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

27 березня була підтверджена інформація про затримання екс-голови ХОДА в Фрозіноне (Італія). У зв'язку з цим керівництво партії «Батьківщина» направило листа генеральному секретарю Інтерполу і уряду Італії з проханням врахувати «очевидне політичне мотивування» кримінального переслідування А.Авакова і звільнити його.

12 квітня суд Рима прийняв рішення про звільнення Авакова з-під варти. У Генпрокуратурі заявили, що запобіжним заходом до розгляду питання про екстрадицію обраний домашній арешт. Аваков і його адвокати спростували цю інформацію, заявивши, що суд не обмежував його переміщення. !zn

Читайте також:

Процедура екстрадиції Авакова триває, незважаючи на його звільнення, - МЗС