Ассанж з балкона посольства Еквадору в Лондоні закликав США припинити "полювання" на WikiLeaks

19 серпня 14:02

Ассанж закликав повсюдно дотримуватися свободи слова і подякував усім, хто прийшов, зазначивши, що для нього вони не тільки підтримка, а й свідки всього, що відбувається.

 

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж виступив перед своїми прихильниками і журналістами, присутніми в Лондоні, біля посольства Еквадору, який надав йому політичний притулок.

Ассанж закликав повсюдно дотримуватися свободи слова і подякував усім, хто прийшов, зазначивши, що для нього вони не тільки підтримка, а й свідки всього, що відбувається. Він також подякував народу і президенту Еквадору Рафаелю Корреа, які надали йому захист.

Ассанж виступав з балкона посольства, оскільки, якщо він вийде назовні, йому загрожує арешт. За рішенням Лондонського суду, він має бути екстрадований до Швеції, де його звинувачують у низці сексуальних злочинів. Він також побоюється видачі владі США, яка звинувачує його в шпигунстві - у зв'язку з публікацією на WikiLeaks сотень тисяч американських секретних документів, зокрема дипломатичного листування.

Ассанж звинувачується у Швеції в злочинах сексуального характеру, британський суд у червні ухвалив видати Ассанжа шведській стороні. У четвер глава МЗС Еквадору Рікардо Патина оголосив, що його країна надає політичний притулок Ассанжу, який з 19 червня перебуває на території еквадорського диппредставництва в Лондоні.

МЗС Великобританії заявив, що продовжить добиватися виконання рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції шляхом подальших переговорів з Еквадором, які можуть розтягнутися на невизначений час. При цьому міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг зазначив, що Лондон хоча і не надасть Ассанжу права безпечного виїзду з країни, але не збирається насильно проникати на територію посольства Еквадору, де вже два місяці переховується засновник WikiLeaks.

Тим часом, влада Еквадору звинуватила Великобританію в неповазі до світових дипломатичних норм і пригрозила поскаржитися в міжнародні організації.

Раніше британський МЗС направив еквадорській владі лист з повідомленням про так званий Закон про дипломатичні і консульські приміщеннях від 1987 року. Форін-офіс вказував, що приміщення може бути позбавлено ​​дипломатичного статусу, якщо
іноземна держава, що займає його «перестане використовувати його для мети своєї місії або винятково як консульська установа». !zn

Читайте також:

Британська влада має намір зняти дипстатус з посольства Еквадору в Лондоні для екстрадиції Ассанжа


Еквадор у відповідь на погрозу взяти штурмом його посольство в Лондоні офіційно оголосив про надання притулку Ассанжу

Британці не будуть брати штурмом посольство Еквадору через Ассанджа

Еквадор скликає нараду Союзу південноамериканських націй у зв'язку з ситуацією з Ассанжем