"Арабська весна" дозволила США продати рекордну кількість зброї

28 серпня 07:21

Сполучені Штати збільшили закордонні продажі зброї у три рази в 2011 році. Всього США виручили 66,3 мільярда доларів, експортуючи озброєння. Основою вражаючого зростання став попит з боку близькосхідних держав.

 

США поставили у 2011 році рекорд за кількістю проданої за кордон зброї, задовольняючи підвищений попит на озброєння з боку країн Перської затоки. Таким чином, американською виявилося більш 75% зброї, проданої на світовому ринку в 2011 році - "срібло" у рейтингу постачальників зайняла Росія, частка якої становила 5%.

Зазначені відомості, опубліковані The New York Times, були отримані в ході нового дослідження, поданого на розгляд Конгресу. Дослідники відзначають, що рекордні 66,3 мільярда доларів, виручені від продажу зброї американцями, перевищують показник 2010 року втричі.

За останні кризові роки продажі зброї значно скоротилися. Однак тертя з Іраном спонукали низку країн Перської затоки - Саудівську Аравію, ОАЕ і Оман - придбати американське озброєння у більших обсягах. Одна тільки Саудівська Аравія закупила у США зброї на 33,4 мільярда доларів.

Найбільше країни Перської затоки цікавилися дорогими бойовими літаками і комплексними системами протиракетної оборони, виявили дослідники. Готовність США задовольнити попит країн, стурбованих загрозою Ірану, пояснюється бажанням Вашингтона створити єдину систему ПРО у регіоні, вважають журналісти. !zn

Читайте також:

США звинуватили Іран у допомозі Асаду

США не виключили можливості створення над Сирією безпольотної зони

Від Башара Асада тікають соратники: слідом за прем’єр-міністром до повстанців перейшов великий чиновник