Американський сенатор закликав не знижувати тиск на Україну і Білорусь

03 травня 06:48

Сенатор США, республіканець Джон Маккейн заявив, що Україна не може мати тісні зв'язки з Європою, поки нинішня влада не перестане вибірково переслідувати політичних опонентів. Він також вважає, що не варто зменшувати тиск на Олександра Лукашенка. На думку сенатора, США і ЄС повинні і надалі зміцнювати загальний фронт і разом вимагати звільнення всіх політичних ув'язнених.

 

Сенатор США, республіканець Джон Маккейн заявив, що США і Євросоюз зобов'язані не знижувати тиск на Київ і Мінськ, яких на Заході критикують за переслідування опозиціонерів.

«Не час зменшувати тиск на Лукашенка. США і ЄС повинні і надалі зміцнювати загальний фронт і разом вимагати звільнення всіх політичних ув'язнених і проведення вільних та чесних виборів», - заявив сенатор, виступаючи на конференції у Вільнюсі в четвер.

Назвавши Білорусь «останньою диктатурою в Європі», Маккейн заявив, що санкції, які застосовуються до авторитарного режиму Лукашенка, сприяли звільненню колишнього кандидата на пост президента Андрія Саннікова і його соратника Дмитра Бондаренка.

«Влада України зазнає осуду за те, що екс-прем'єр цієї країни Юлія Тимошенко та її прихильники перебувають в ув'язненні, так що українській владі нічого розраховувати на більш тісні зв'язки з ЄС, якщо там як і раніше будуть переслідувати політичних опонентів», - зазначив сенатор США.

«Україна не може мати тісні зв'язки з Європою, поки нинішня влада не перестане вибірково переслідувати політичних опонентів і беззастережно не звільнить від покарання всіх ув'язнених лідерів опозиції і не проведе вільні та чесні вибори», - підкреслив сенатор Маккейн.

У парламенті Литви в четвер проходить міжнародна конференція «Роль парламентаріїв у зміцненні демократичних держав Східної Європи: шлях до демократичного суспільства».

У роботі конференції беруть участь один з лідерів російської опозиції Борис Нємцов, голова Комітету закордонних справ Сенату Польщі Влодзімеж Цімошевич, голова Комітету з питань євроінтеграції Верховної Ради України Борис Тарасюк, віце-спікер парламенту Грузії Гігі Церетелі, один з лідерів білоруської опозиції Анатолій Лебедько.

Читайте також:

США наполягають на звільненні Тимошенко


Гілларі Клінтон: США стурбовані поводженням з Юлією Тимошенко

Представник України в ЄС сподівається, що інформація про бойкот Євро-2012 перебільшена

Хорошковський запевнив, що не шантажував Європу Тимошенко


Бельгія закликає українську владу доводити свої демократичні наміри вже найближчим часом