Активісти залишають мітинг біля Ради, їх залишилося трохи більше тисячі

02 квiтня 15:17

Активісти на підтримку опозиційного мітингу поступово почали залишати територію перед Верховною Радою. Опозиція просить протестуючих, що залишилися, обдзвонити всіх своїх друзів і покликати на акцію до 16:00, коли планується розглянути питання про вибори в Києві.

 

Опозиція пропонує додаткові дві години до розгляду питання про київські вибори використати для мобілізації протестуючих. На мітингу на підтримку виборів у Києві на даний момент залишилося не більше тисячі людей. Перед присутніми виступають народні депутати.

Зокрема, депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко зазначив, що, затягнувши розгляд питання про київські вибори, комуністи і регіонали надали своєрідну послугу киянам і опозиції. "У нас з'явилося дві години додаткового часу", - сказав він. Іллєнко запропонував всім присутнім обдзвонити своїх друзів і попросити до четвертої години зібратися біля Верховної Ради, щоб змусити депутатів призначити вибори у Києві.

На мітингу на підтримку євроінтеграції залишилося кілька сотень людей. Учасники акції здають свої прапори і розходяться.

Нагадаємо, щойно регіонали та комуністи відклали голосування по Києву на дві години. До постанови щодо київських виборів депутати підійшли за сім хвилин до завершення пленарного засідання Верховної Ради. Раніше регіонали на засіданні фракції ухвалили рішення не голосувати за вибори у Києві - не бачать юридичних підстав.

Як повідомлялося, позачергові вибори депутатів Київради і столичного міського голови відбулися в кінці травня 2008 року. Київський міський голова Леонід Черновецький 1 червня 2012 року написав заяву про відставку з посади мера столиці. 12 липня Київрада 110 голосами прийняла до уваги факт дострокового припинення його повноважень.

Згідно з рішенням Київради, секретар Київради Галина Герега тимчасово здійснює повноваження київського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Черновецького на цій посаді.

Профільний комітет Ради рекомендував призначити місцеві вибори у Києві на 2 червня. Однак 48 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з проханням дати офіційне тлумачення низки статей Конституції і закону про місцеві вибори з приводу того, чи можуть у Києві проводитись чергові вибори до 2015 року.

21 березня Рада прийняла у першому читанні рішення про проведення виборів у Києві 2 червня. У другому читанні зазначений проект рішення має бути розглянуто через два тижні.

Разом з тим, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція буде очікувати цього рішення КС і має намір прийняти в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС.

У вівторок вранці у центрі Києва зібралися декілька тисяч прихильників опозиції, які вимагають призначити дату виборів мера Києва і депутатів Київради. !zn

Читайте також:

Опозиція готується заблокувати Раду

Перед мітингом опозиції до стін Ради стягнули близько тисячі співробітників міліції

Київські вибори внесли до порядку денного Ради на 2 квітня