Агентство S&P сумнівається в бажанні "непередбачуваного" Януковича проводити реформи

23 сiчня 19:01

Ослаблення позиції Партії регіонів після виборів дозволяє агентству Standard & Poor's зробити висновок про зниження ймовірності широкомасштабних реформ. МВФ може відмовити в фінансуванні.

 

Подальші заходи економічної політики в Україні є складно передбачуваними, а прийняття рішень зосереджене в руках президента Віктора Януковича. Про це йдеться в аналітичній статті авторитетного рейтингового агентства Standard & poor's, що.

"Концентрація влади в руках президента теоретично може призвести до формування політики, спрямованої на проведення структурних реформ фінансів і економіки... Однак, незважаючи на ряд позитивних заходів, у даний час рішення в Україні приймаються в кращому разі на короткострокову перспективу", - йдеться в статті.

Як відзначають аналітики Standard & Poor's, ослаблення позиції Партії регіонів після виборів і "лівий нахил" пропрезидентської більшості дозволяють зробити висновок про те, що вірогідність проведення широкомасштабних реформ для вирішення макроекономічних проблем країни в даний час ще нижча, ніж до виборів.

"Разом з тим уряд України може спростувати наші висновки, з огляду на досить тривалий період між парламентськими виборами в жовтні 2012 року і президентськими виборами в 2015 році, протягом якого уряд має можливість вживати активні заходи", - йдеться в статті.

На думку аналітиків Standard & Poor's, уряд України застосовує такий же непередбачуваний підхід до міжнародних відносин в цілому, яким характеризується його політика в питанні поліпшення становища на газовому ринку країни.

"Уряд України повністю не відмовився від ідеї приєднання до Митного союзу країн СНД. Це питання залишається одним з пріоритетних у переговорах з Росією про перегляд умов договору про постачання газу. В той же час відносини України з ЄС погіршилися. Переговори про підписання Угоди про асоціацію, які країна проводила протягом чотирьох років з ЄС, завершилися в грудні 2011 року, але підписання угоди було відкладено до періоду після проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року. В даний час остаточне підписання угоди залежить від оцінки виборів Євросоюзом як вільних і справедливих, що частково буде визначатися тим, чи перегляне уряд України вирок колишньому прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко, яка була засуджена на тюремне ув'язнення строком на сім років за зловживання повноваженнями; на загальну думку, цей вирок обумовлений політичними мотивами", - відзначається в статті.

В агентстві також вважають, що уряд України буде використовувати відновлення переговорів з МВФ щодо нової стабілізаційною програмою як один із способів залучення в країну іноземних інвесторів, проте "це не обов'язково означає, що уряд укладе остаточну угоду з МВФ".

"З нашої точки зору, ключові структурні показники, які призвели до припинення програми 2010 року (програми stand-by з МВФ), ймовірно, залишаться найважливішими проблемами, які будуть розглядатися на майбутніх переговорах МВФ з урядом країни. До них належать зростання внутрішніх тарифів на газ, консолідація бюджету і більш гнучкий режим валютного курсу. У результаті дискусії з МВФ можуть затягнутися, продолжившись вже в 2013 році, і укладення угоди буде пов'язано з великими труднощами", - констатують аналітики міжнародного рейтингового агентства. !zn

Читайте також:

В агенції S&P впевнені, що українська влада буде позичати багато і дорого

The Wall Street Journal "поховала" інвестиційну привабливість України

S&P знизило рейтинги України до "BB-" до "B", прогноз - "негативний"

Арбузов і Колобов вирушили в США шукати нові джерела інвестицій