Афганці силоміць змусили мера Черкас визнати їх захисниками Вітчизни

14 березня 13:43

Сотні афганців увірвалися до будівлі мерії Черкас, вимагаючи вибачень від мера Одарича, який раніше заявив, що не вважає їх захисниками Вітчизни.

 

Міський голова Черкас Сергій Одарич попросив вибачення в афганців за висловлювання щодо захисту Вітчизни, які їх образили.Під час мітингу в середу, 14 березня, під стінами мерії кілька тисяч афганців вимагали у мера вибачитися за його слова, нібито сказані 23 лютого під час сесії Черкаської міської ради, про те, що афганці не є захисниками України.Близько сотні афганців силоміць прорвалися до будівлі мерії, розбивши турнікети, і увірвалися до конференц-зали, де мер збирався зустрітися з журналістами. Після нетривалого спілкування з афганцями, міський голова погодився вийти на площу перед мерією до мітингувальників.Коли Одарич вийшов до учасників мітингу, його виступ освистали, постійно лунали крики «Ганьба!» і вимоги подати у відставку.

«Нас об'єднує набагато більше, ніж нас роз'єднує. У нас з вами є одна дата - 23 лютого. Я хочу сказати, що я такий самий, як і ви, я також народився у СРСР, я також служив у Радянській Армії. Так, мені не довелося воювати в Афганістані, але мені довелося готувати туди бійців. Я готував саперів, які потім потрапили на службу до Афганістану», - сказав мер міста.Він також запевнив, що раніше відзначав 23 лютого. «Але у 1988 році мені стало відомо про те, що раніше радянська історія приховувала. Виявляється, на початку століття існувала Українська Народна Республіка, а 23 лютого - це день, коли була створена армія, яка знищила Україну. І я з 1988 року не дозволяю собі святкувати цей день, я своєю Вітчизною вважаю Україну, тому я вважаю, що ми повинні шанувати тих людей, які захищають Україну, і перестати загравати і використовувати різні слова на кшталт «Вітчизна», через що у різних людей є можливість по-різному щось трактувати», - сказав мер Черкас.Наостанок він вибачився перед афганцями, які вважають себе захисниками Вітчизни - України і яких образили його висловлювання.Потім мер разом з мітингувальниками пішов до пам'ятника афганцям, де у нього ще раз вимагали попросити вибачення, ставши на коліна, але він відмовився ставати на коліна.«Я прошу вибачення у всіх тих, хто загинув у цій несправедливій війні, у їхніх сімей, що залишилися без молодих синів, за ті злочини комуністичного режиму, який розпочав цю війну і послав людей гинути в іншу країну», - сказав Одарич біля пам'ятника. !znЧитайте такожЧеркаський суд постановив поставити у центрі міста пам'ятник ЛенінуУ Черкасах вирішили відмовитися від газу і перейти на опалення вугіллямЧеркаська Партія регіонів хоче залишити вулиці Леніна, Енгельса і Рози ЛюксембургЧеркаський губернатор сплутав китайських інвесторів з китайськими кредиторами