Адвокат: Закриття справи проти Кучми – це не виправдання

16 грудня 11:12

Закриття Печерським судом справи щодо звинувачення Леоніда Кучми у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в жодному випадку не є виправданням проти колишнього президента України.

 

Про це пише в своїй статті для ZN.UA адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

«Скасування постанови про порушення кримінальної справи проти Л.Кучми - це не те саме, що виправдання колишнього президента України. Суд не давав оцінки дій Л.Кучми по суті, а лише вирішив вважати не відповідними закону дії першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, оскільки постанову про порушення кримінальної справи проти Л.Кучми підписав саме він», - наголосила адвокат.

В.Теличенко впевнена, що справа проти Л.Кучми і надалі буде використовуватися в політичних цілях.

«Порушуючи цю справу, ГПУ, схоже, не мала наміру дошукатися правди і встановити замовників убивства. Далі перспективи спекулювати кримінальною відповідальністю там не заглядали. Скасування однієї постанови про порушення кримінальної справи проти колишнього президента не гарантує, що через певний час не буде винесено іншу за тим самим епізодом. Адже справа по суті не була розглянута. Та й підозр з президента України в його причетності до вбивства журналіста Г.Гонгадзе скасуванням постанови не знято», - підкреслила вона.

Крім того, В.Теличенко наголосила на незаконності рішення про закриття справи.

«Рішення Печерського суду є незаконним. Від імені Мирослави Гонгадзе його буде оскаржено до апеляційного суду. На жаль, ілюзій щодо Апеляційного суду м. Києва немає - він скомпрометував себе не менше, ніж Печерський. Натомість є надія на касаційний суд», - вважає адвокат.

Детальніше читайте в матеріалі Валентина Теличенко «Справа Кучми живе» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».