Адвокат вдови Гонгадзе впевнена, що розслідування справи обірветься на Пукачу

28 грудня 12:20

Розслідування справи про вбивство Георгія Гонгадзе обірветься на Олексієві Пукачу, а вирок йому буде містити значні правові прогалини. За словами адвоката вдови журналіста Валентини Теличенко, прогалини неминуче будуть, оскільки досудове слідство не допитало низку осіб, на яких вказував підсудний.

 

Представник інтересів в суді вдови журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко припускає, що у вироку екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу можуть бути істотні правові прогалини через неповноту досудового і судового слідства.

«Якщо вирок буде з істотними правовими прогалинами, то буде зрозуміло, що закритий характер процесу був умисною дією», - сказала вона журналістам у перерві у засіданні Печерського райсуду Києва, де тривають виступи сторін у дебатах.

За її словами, такі прогалини неминуче будуть, оскільки досудове слідство не допитало низку осіб, на яких вказував Пукач, а в судовому слідстві також не були допитані ключові свідки.

На переконання Теличенко, це говорить про «небажання розслідувати справу далі, про намір обрізати все на Пукачі».

Нагадаємо, Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не поховане, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Екс-генерал МВС Олексій Пукач, який тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий у Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою.

Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка. Адвокат вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що Пукач у суді серед замовників вбивства Гонгадзе назвав Леоніда Кучму і Володимира Литвина. Крім того, він визнав, що власноруч вбив Гонгадзе.

Кримінальну справу стосовно Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста. Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка було визнано речовим доказом у справі.

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. 19 грудня Генеральна прокуратура України подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд Києва 20 січня 2012 року залишив чинним рішення Печерського райсуду про незаконність порушення Генпрокуратурою справи щодо Кучми. !zn

Читайте також:

У Пукача не було мотивів вбивати Гонгадзе: він вийшов за межі вказівок

Адвокат вдови Гонгадзе вважає адекватним довічне покарання Пукачу, яке для нього просить прокуратура

Прокуратура попросила в суду для Пукача довічного ув'язнення