Адвокат вдови Гонгадзе звинуватила Кузьміна у спекуляції

21 лютого 07:52

Теличенко вважає, що заяви генпрокурора Кузьміна про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе не свідчить про якісь досягнення слідчого органу і є черговою спекуляцією.

 

Адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко звинуватила першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна у спекуляції.

Теличенко вважає спекулятивною заяву Кузьміна про достатню кількість відомостей про причетність другого президента Леоніда Кучми до замовлення вбивства Георгія Гонгадзе. "Ця заява не свідчить про якісь досягнення слідчого органу. Це - чергові спекуляції", - сказала вона.

За її словами, незважаючи на те, що заступник генпрокурора вважає, що вже зібрані всі докази, інформації про вручення повідомлення про підозру Кучмі немає.

"Якщо він говорить, що зібрано достатньо доказів, то чи було комусь вручено повідомлення про підозру? Швидше за все, ні Якщо було вручено, то чому немає офіційного повідомлення прокуратури про те, що хтось підозрюється", - сказала адвокат.

Також зазначила Теличенко, що заява прозвучала досить несподівано. "Слід згадати, що ГПУ вже одного разу оголосила про закінчення досудового слідства, але справа в суд так і не потрапила, а потім була скасована сама постанова про порушення кримінальної справи", - сказала вона.

Адвокат вдови Гонгадзе допускає, що заява Кузьміна пов'язана з тим, що Кучма посмів сказати про відсутність доказів причетності колишнього прем'єра Юлії Тимошенко до організації вбивства у 1996 році депутата Євгена Щербаня у роки його президентства.

Нагадаємо, 20 лютого Кузьмін заявив, що у Генпрокуратури є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до вбивства Гонгадзе.

Нагадаємо, 29 січня Печерський районний суд Києва засудив до довічного позбавлення волі екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, визнавши винним у вбивстві журналіста Гонгадзе. Після вироку експерти заговорили про те, що в разі зміни політичних еліт після президентських виборів в 2015 році тема встановлення замовників вбивства Гонгадзе в 2000 році може знову стати актуальною.

Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році В Київській області знайдені останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддане землі, оскільки мати журналіста Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно Кучми. Він звинувачувався у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми. Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста проводиться у нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопада нового Кримінального процесуального кодексу.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин". !zn

Читайте також:

Литвин попросив припинити знущатися над ним у справі Гонгадзе

Мельниченко заявив, що Кучма намагався купити його записи за 2 мільйони доларів

Пукач заявив, що Кучма і Литвин повинні сидіти з ним в одній клітці