В Україні запалюють свічки в пам’ять про жертви Голодомору

14 сiчня 12:25

В Україні о 16:00 почалася акція «Запали свічку». По всій країні люди запалюють у своїх будинках свічки в пам’ять про мільйонні жертви Голодомору 1932-1933 років.

 

В Україні о 16:00 почалася акція «Запали свічку». По всій країні люди запалюють у своїх будинках свічки в пам’ять про мільйонні жертви Голодомору 1932-1933 років.

У Києві запалюють лампадки зі свічками біля пам'ятника жертвам Голодомору на Михайлівській площі і біля Меморіалу пам'яті жертв голодоморів.

По всій країні загиблих згадують траурними мітингами і панахидами.

День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій відзначається в Україні в четверту суботу листопада.

Нагадаємо, що 21 січня 2010 року набуло чинності рішення Апеляційного суду Києва про визнання винними в організації в 1932-1933 роках голодомору-геноциду в Україні більшовицьких лідерів СРСР і УРСР. Відповідне рішення суд прийняв 13 січня 2010 року.

Рішенням суду підтверджені висновки слідчих Служби безпеки України про організацію здійснення в 1932-1933 роках на території Української РСР керівництвом більшовицького тоталітарного режиму - генеральним секретарем ЦК ВКП(б) Йосипом Сталіном (Джугашвілі) членом ЦК ВКП(б), головою Ради народних комісарів СРСР В'ячеславом Молотовым (Скрябіним), секретарями ЦК ВКП(б) Лазарем Кагановичем і Павлом Постишевим, членом ЦК ВКП(б), генеральним секретарем ЦК Компартії більшовиків України Станіславом Косіором, членом ЦК ВКП(б)головою Ради народних комісарів УРСР Власом Чубарем, членом ЦК ВКП(б), другим секретарем ЦК КП(б) У Менделем Хатаєвичем – «геноциду української національної групи, тобто штучного створення життєвих умов розрахованих на її часткове фізичне знищення». Суд констатував, що Сталін, Молотів, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар і Хатаєвич скоїли злочин геноциду, передбачений ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України (геноцид), і закрив кримінальну справу в зв'язку з їх смертю.

У результаті досконалого геноциду в Україні загинуло 3 мільйони 941 тисяч людей згідно з висновками  проведеної в ході досудового слідства судової науково-демографічної експертизи Інститутом демографії і соціальних дослідження ім. М. Птухи НАН України.

Кримінальну справу за фактом геноциду в Україні в 1932-1933 роках порушила в травні 2009 року СБУ за ознаками злочину, що передбачені  ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»