Позбавлення Бандери звання Героя оскаржать у Верховному суді, а Шухевича - в Європейському

02 серпня 17:38

Онук лідера ОУН Степана Бандери Степан має намір оскаржити підтвердження Вищим адміністративним судом незаконності присвоєння дідові звання Героя України у Верховному Суді.

 

Про це повідомив представник його інтересів в суді Роман Орєхов після засідання Вищого адмінсуду.

"Це остання судова інстанція в Україні, але, на жаль, саме цей суд буде вирішувати, чи дозволяти перегляд його рішення у Верховному Суді, така вже судова система в Україні", - сказав Орєхов.

Він також додав, що має намір радити своєму клієнтові не здавати медаль Героя України його діда.

"Справа в тому, що нагороди є власністю. Моя порада йому як юриста буде нічого не повертати добровільно до того моменту, поки це рішення не буде переглянуте Верховним судом. А для того, щоб він повернув їх примусово, необхідне рішення відповідного національного суду вже в цивільно-процесуальному порядку за позовом виключно адміністрації президента України", - сказав Орєхов.

Адвокат також повідомив, що, можливо, буде звертатися до Європейського суду з прав людини в цій справі.

Водночас син головнокомандувача УПА Романа Шухевича Юрій вважає ганебним рішення Вищого адміністративного суду, який визнав незаконним присвоєння звання Героя України його батьку.

"Я вважаю, що це ганебне рішення", - сказав Шухевич.

На його думку, позов адвоката Володимира Оленцевича був прийнятий у виробництво з порушеннями і дане рішення суду також прийняте з порушенням законодавства.

Син головнокомандувача УПА додав, що надалі буде звертатися до Європейського суду з прав людини і добиватися справедливості там.

У свою чергу представник відповідача (Ющенко) в суді повідомив, що оскаржуватиме це рішення у Верховному Суді, оскільки з цього питання Вищий адмінсуд не однаково застосовував законодавство і фактично створив прецедент.

Як повідомлялося, Вищий адмінсуд сьогодні, 2 серпня, визнав незаконним присвоєння звання Героя України Степану Бандері і лідеру УПА Роману Шухевичу.