19 квітня починається попереднє слухання справи щодо ЄЕСУ. Без Тимошенко

19 квiтня 06:01

19 квітня Київський суд Харкова починає попереднє слухання щодо ЄЕСУ. Юлія Тимошенко брати участь у засіданні відмовилася через хворобу. Тимошенко може отримати до 12 років позбавлення волі.

 

Київський районний суд Харкова 19 квітня починає попереднє слухання за звинуваченням екс-прем'єра Юлії Тимошенко у фінансових злочинах під час керівництва діяльністю корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) наприкінці 1990-х років.

Тимошенко відмовилася брати участь у попередньому судовому засіданні через хворобу, звернувшись з відповідною заявою до Державної пенітенціарної службі України.

Попереднє слухання за звинуваченням Тимошенко буде проводити суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський.

Тимошенко звинувачується за 5-ма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 роках шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК), замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 роках шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 27, ч.2 ст.15, ч.5 ст.191 КК), несплата податку щодо підприємства ЄЕСУ (ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК), несплата прибуткового податку, (ч.3.ст.212 КК), здійснення злочину шляхом службового підроблення (ч.3 ст.27, ч.2 ст.366 КК).

Здійсненню цих дій нібито передувало неповернення у державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі більше $160 млн. Тимошенко звинувачується в тому, що вона, будучи керівником і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком здійснила замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму $405,5 млн.

Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Тимошенко збитків на 19,5 млн грн у справі ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальну справу проти Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ було незаконно закрито у 2005 році під тиском колишнього на той час президента країни Віктора Ющенка, відразу після призначення Тимошенко головою уряду.

29 березня прокурор Харківської області Геннадій Тюрін повідомив, що справу ЄЕСУ передано до Київського райсуду Харкова.

За попередніми заявами правоохоронців, за ці злочини Тимошенко, якщо вони будуть доведені, може отримати до 12 років позбавлення волі.

13 квітня голова правління клініки «Шаріте» Карл Макс Айнхойпл повідомив, що стан екс-прем'єра Тимошенко не дозволяє їй брати участь в судовому процесі. Київський районний суд Харкова буде проводити попереднє засідання у справі ЄЕСУ у будівлі Харківського апеляційного суду. Прихильники Тимошенко мають намір провести у цей день акцію перед будівлею суду. Організатори подали заявку на мітинг біля суду (10 тис. осіб), а потім ходу до Качанівської колонії.

У той же час Харківська міська рада звернулася до суду з проханням заборонити заплановані на 19 квітня акції.

Як відомо, 15 травня Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ (Київ) розгляне касацію захисту Тимошенко на вирок у газовій справі. !zn

Читайте також:

Здоров'я Тимошенко не дозволяє їй брати участь у судах, - німецькі лікарі

Захист Тимошенко не встиг ознайомитися з матеріалами справи щодо ЄЕСУ

Справу Тимошенко щодо ЄЕСУ передають до суду, від екс-прем'єра вимагають відшкодувати 19,5 млн грн

Влада Харкова вимагає заборонити мітинги під судом, що розглядає справу Тимошенко

Французький посол з прав людини відвідає засідання суду щодо ЄЕСУ і зустрінеться з Тимошенко