Зварич: СБУ засекретила всю інформацію про діяльність "РосУкрЕнерго"

14 сiчня 12:23

Служба безпеки України (СБУ) заборонила надавати інформацію про діяльність компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ) тимчасовій слідчій комісії, оскільки матеріали «справи Макаренка» мають гриф «таємно».

 

Служба безпеки України (СБУ) заборонила надавати інформацію про діяльність компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ) тимчасовій слідчій комісії, оскільки матеріали «справи Макаренка» мають гриф «таємно».

Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування діяльності компанії РУЕ Роман Зварич, пояснюючи причину припинення діяльності ТСК.

«У всіх установах, до яких ми зверталися, ми отримали майже однакову відповідь, що СБУ не дозволяє надавати інформацію у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи...Тому робота комісії зайшла в глухий кут...вона заблокована, і я не бачу сенсу в її продовженні», - підкреслив Зварич, уточнивши, що тільки від Держмитслужби ТСК отримала інформацію, що цікавить комісію.

«Ми не виконали мандат, який отримали від Верховної Ради України щодо розслідування фактів можливої корупції при винесенні рішення Стокгольмського суду і щодо законності затримання пана Макаренка», - сказав Зварич.

Зварич зазначив, що причина такої ситуації банально проста: оскільки серед матеріалів, необхідних Комісії для розслідування, як мінімум один документ має гриф «таємно», що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу дозволяє слідчому засекретити всі матеріали такої кримінальної справи.

Уточнюючи на прохання журналістів, чи означає це, що СБУ заважала розслідуванню комісії, Зварич сказав: «Я б так не сказав. Заважала - це дуже сильне слово, вона не сприяє, звичайно, виконанню нашого прямого обов'язку перед Верховною Радою України».

Він також повідомив, що на засіданні був затверджений звіт комісії, і, швидше за все, її діяльність буде припинена після оголошення даного звіту на пленарному засіданні у п'ятницю. Зварич також зазначив, що комісія також пропонує всі матеріали, зібрані в ході її роботи, направити до Генеральної прокуратури для можливого реагування.

Нагадаємо, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за договорами, які були підписані ще при уряді Юлії Тимошенко, зокрема, договори між НАК «Нафтогазом України» і ВАТ «Газпром», відповідно до яких близько 11 млрд. кубометрів газу перейшли у власність НАКу за поступку боргу «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом».

За матеріалами: ЛІГА, РБК-Украина