Зрив програми ядерної безпеки загрожує Україні зупинкою трьох енергоблоків АЕС

29 квiтня 12:17

Екс-глава "Укратомпрому" стверджує, що незадовільний фінансово-економічний стан ядерної енергетики і політика пріоритетів для теплової генерації створюють серйозні проблеми для ядерної безпеки країни.

 

Основні події і тенденції останніх двох років у ядерно-енергетичному комплексі України створюють передумови для зупинки у грудні 2014-го - липні 2015-го відразу трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій і Південно-Українській АЕС.

Про це у своїй статті для DT.UA пише народний депутат України, колишній голова ДК "Укратомпром" Андрій Деркач.

За словами колишнього керівника "Укратомпрому", поточна ситуація в ядерній енергетиці України характеризується постійним дефіцитом тарифу ДП НАЕК "Енергоатом" (2-3 млрд грн щороку), який покривається за рахунок збільшення кредитного портфеля (6 млрд грн на кінець 2012 р. при доходах у 18 млрд грн без ПДВ) і несе загрозу фінансовій стабільності компанії.

"Наслідком такого фінансово-економічного стану ядерної енергетики і недалекоглядної тарифної політики пріоритетів для теплової генерації (що демонструє чистий прибуток у розмірі понад 7 млрд грн), а також постійної відсутності дієвого адекватного керівництва компанії є зрив виконання програми підвищення ядерної безпеки і продовження ресурсу", - пише Андрій Деркач.

"У свою чергу, це створює передумови для зупинки у грудні 2014-го - липні 2015-го відразу трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій і Південно-Українській АЕС. А це вже реальна загроза безпечному функціонуванню і цілісності Об'єднаної енергетичної системи України, що вимагає негайного вирішення", - підкреслив він.

Подробиці читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Андрія Деркача "Реальний саботаж". !zn

Читайте також:

ЄБРР позичив Україні 300 млн євро для підвищення безпеки АЕС

"Ядерне" лобі зміцнює атомну залежність України від Росії

Кабмін затвердив будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива за 3,7 млрд грн