Зниження урядом єдиного соціального внеску до 15% виведе зарплати з тіні, - експерт

01 березня 10:21

Сьогодні роботодавець на кожну тисячу зарплати повинен за фактом виплатити близько 1600 грн. Тобто податкове навантаження в цілому становить близько 60%. Якщо ж єдиний соціальний внесок буде знижений, йому буде легше прийняти рішення на користь "білих" зарплат.

 

Зниження єдиного соціального внеску до 15% дозволить роботодавцям відмовитися від практики виплати заробітних плат у конвертах. Таку думку висловив Віталій Михайлов, голова правління комітету з управління персоналом Європейської Бізнес Асоціації під час круглого столу "Коли українці будуть отримувати "білі" зарплати? Зниження соціального податку і детінізація економіки", який відбувся сьогодні в інформаційному агентстві "Українські новини".

"Сьогодні роботодавець на кожну тисячу зарплати повинен за фактом виплатити близько 1600 грн. Тобто податкове навантаження в цілому становить близько 60%. Якщо ж єдиний соціальний внесок буде знижений, йому буде легше прийняти рішення на користь "білих" зарплат. Адже економія на податках у такому випадку складе мінімум 20%. А 20% у бізнесі - великі гроші. Тому ми чекаємо від уряду і парламенту цього кроку", - відзначив Віталій Михайлов.

Під час круглого столу були озвучені також результати опитування, проведеного порталом rabota.ua. Згідно з його результатами, тільки 37% українців отримують повністю "білу" заробітну плату. При цьому кожен шостий співробітник працює взагалі неофіційно. 40% населення отримують офіційно лише частину своєї зарплати, при цьому 33% більшу її частину отримують саме "у конвертах".

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов нещодавно заявив, що уряд планує внести у Верховну раду законопроект про зниження ставки єдиного соціального внеску до 15%. На даний момент ставка єдиного соціального внеску становить від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва. !zn