ЗМІ: Друга рецесія у США може виявитися важчою за перші

08 серпня 07:54

Якщо економіка знову впаде в рецесію, як попереджає багато хто, кровопускання може виявитися набагато більш болючим, ніж минулого разу, пише The New York Times.

 

«Враховуючи перипетії Великої рецесії, у це, можливо, важко повірити. Але економіка набагато слабкіша, ніж вона була напередодні останньої рецесії, у грудні 2007 року, і велика частина показників економічного здоров'я, включаючи робочі місця, доходи, виробництво, у тому числі промислове, - сьогодні гірша, ніж тоді. Зростання було таким слабким, що майже ніякі позиції не відновлено, хоча технічно одужання почалося у червні 2009 року», - відзначає автор статті Кетрін Ремпелл.

«Було б катастрофою вступити у рецесію на цьому рівні, враховуючи, що ми ще не оговталися від попередньої», - вважає Конрад Деквадрос, старший економіст RDQ Economics.

Під час попереднього спаду кредитний міхур змусив американців розлучитися зі своїми значними накопиченнями, але зараз їм втрачати нічого. Що ще гірше, політики використали майже всі економічні інструменти для боротьби з рецесією, і тепер у них залишилося мало варіантів.

Тривожність і невизначеність посилилися в останні кілька днів, після рішення Standard & Poor's знизити кредитний рейтинг США, говориться у статті, у той час як Європа продовжує відчайдушні спроби подолати власну боргову кризу.

Президент Обама визнав реальність загрози у суботу у своєму зверненні по радіо і в інтернеті, заявивши, що «безпосереднє завдання» країни зараз полягає в тому, щоб розширити свою економіку і створити робочі місця. Міністр фінансів Тімоті Гейтнер сказав в інтерв'ю CNBC, що Сполучені Штати «очікує багато роботи» через «довгострокове ненадійне фінансове становище». Але він додав: «У мене є величезна впевненість у базовій здатності до відновлення американської економіки та американського народу».

Проте цифри лякають, йдеться у статті. Зокрема, за чотири роки з початку рецесії громадянське працездатне населення збільшилося приблизно на 3%. Якщо б економіка була здоровою, число робочих місць зросло б на ту ж величину. На ділі кількість робочих місць скоротилася. Сьогодні в економіці на 5% - або на 6,8 млн - менше робочих місць, ніж було до початку рецесії. Рівень безробіття тоді складав 5%, зараз - 9,1%.